רוזמרין – Rosemary

רוזמרין הוא שיח רב שנתי המתנשא עד לגובה 2 מטר. יש סברה כי מקור שם הצמח בא  מהמילים הלטיניות  Ross(טל) ו- Marinus  (ים) בגלל התפרחת הכחלחלה של פרחיו והעובדה שהוא גדל קרוב לים. גבעוליו מלאים עלים קטנים בצורת מחטים שחלקם העליון ירוק כהה וחלקם התחתון אפור.

הצמח עמיד ביותר בתנאי מזג אוויר ומכיל חומרים פעילים כמו פנולים: חומצת קרנוסול (Carnosol) וחומצה קרנוסית (Carnosic) שהן אנטיאוקסידנטים. מיצוי העלים והפרחים משמש להכנת שמן אתרי גם לתעשיית התמרוקים וגם לשימוש קולינארי ורפואי.

רוזמרין – צמח מאכל

  • בבישול מוסיפים את ענפי הרוזמרין כתבלין לתבשילים רבים. במטבח הצרפתי הוא  משמש אחד המרכיבים בתערובת התבלינים הרב דה פרובאנס.
  • במספר ארצות באירופה משרים ענפי רוזמרין ביין אדום ליצירת יין רוזמרין.
  • רוזמרין משמש בתה, מאכלי בשר, עופות, בשר טלה ועגל, מרקים ולשיפור טעמם של גבינות, ירקות ועוד.
  • בעבר השתמשו בתכונות האנטי-בקטריאליות של הצמח לשימור בשר לאחר שעיסו  אותו ברוזמרין.

רוזמרין- צמח מרפא
במסורות עממיות מסמל הרוזמרין זיכרון ונאמנות ונחשב למסייע בגירוש שדים. לכן נהגו בימי הביניים להניח ענפי רוזמרין בין המצעים כדי לגרש חלומות רעים ותלו אותו בספריות לשם סילוק מזיקים. במלחמת העולם השנייה נתלו ענפי רוזמרין בבתי חולים כחומר מחטא.
עד היום יש שימוש בשמן הרוזמרין כדוחה כינים וכמחטא.

ברפואה העממית משתמשים בצמח מושרה במי אמבט כנגד תשישות .לעצירת דימום מפזרים אבקה מיובשת של הרוזמרין על המקום. כמו כן רוזמרין נחשב כיעיל לטיפול בכאבי ראש, במיגרנה, בתשישות כללית, בבעיות במחזור הדם ועוד…

מתכוני רוזמרין

אוסובוקו טלה בליצוף

בקר ברוטב עגבניות

גבינות כבושות בשמן זית ועשבי תיבול

דג סלמון אפוי

לחמניות בטטה וגבינה

לחמניות רוזמרין

מרק חומוס איטלקי

סלט עגבניות ומוצרלה

סלט שעועית לבנה

עוף בשיני שום

פוקצ'ה

צלי בשר ברוטב פטריות

קוביות סלמון בעשבי תיבול

קישואים אפויים

רוסטביף

ריזוטו לימון

ריזוטו פטריות

שוק טלה בשמן זית ושום

תפוחי אדמה בתנור

תפוחי אדמה צלויים