צ'ילי – Chills red pepper capsicum
צ'ילי ידוע גם בשמות פלפל צ'ילי, פלפל קאיין, פלפל חריף וחלפיניו הוא שם כולל למספר מינים של פלפלת, העיקרי ביניהם הואCapsicum annuum . הם באים טריים, מיובשים, טחונים ובשבבים.
הכינוי צ'ילי מתייחס לזנים החריפים כאשר גם להם יש דרגות חריפות, הכל תלוי בכמות הקפיסיאצין, האחראי לטעם החריף. הקפיסיאצין מגרה את סיבי העצב הזעירים של חוש הטעם אשר אחראים להעברת תחושת כאב אל מערכת העצבים המרכזית.
מקורם של הפלפלים הוא בדרום אמריקה אך הם נפוצים מאוד גם בהודו, תאילנד ואינדונזיה. מקור השם מהמילה chilly בשפת הנאוואטל, ממנה הגיעו גם שמותיהם של הקקאו והאבוקדו.
צ'ילי עשיר בויטמין A, ויטמין C, ברזל, סידן, מגנזיום, זרחן, גופרית, חלק מקומפלקס ויטמין B ושפע של אשלגן.
צ'ילי – צמח מאכל
הצ'ילי הוא תבלין חשוב במטבח המקסיקני ובמטבח דרום ארצות הברית. לאסיה הוא הגיע בשלב מאוחר יותר אבל תפס חלק חשוב בקולינאריה המקומית.
הצ'ילי מאוד פופולארי במטבח הצפון אפריקאי, משמש להכנת האריסה הטוניסאית, קארי הודי, בסמבל המלזי ועוד. באיטליה נהוג לפזר פלפלי צ'ילי על פיצה. עלי צמח הצ'ילי הם מרכיב חשוב גם במטבח היפני, הקוריאני ופיליפיני.
פלפל צ'ילי – צמח מרפא
ברפואה העממית נחשב כמסייע למערכת החיסון. מייצב לחץ דם גבוה ונמוך. עוזר לחילוף החומרים במערכת העיכול וייצור מיצוי עיכול תוך הקלה על הצטברות גזים במעיים.
מסייע בבנייה מחדש של רקמת הקיבה ומרפא כיבי קיבה וכיבי מעיים. מסייע גם בטיפול בכאבים, אסתמה, חום וכאבי גרון, שפעת, השמנת יתר, יתר כולסטרול, שושנה, תסמונת קדם וסתית. טרשת עורקים, יתר לחץ דם, דלקות בדרכי הנשימה וסינוסים.
בדומה לאנטיביוטיקה, הצ'ילי מחטא פנימי במצבים של שלשול, מחלות לב, מחלת ים, מגביר את כח הגברה.
אזהרה- צריכה מוגברת עלולה להעלות את רמת הסיכון לסרטן קיבה.
מתכוני פלפל צ'ילי
גבינות כבושות בשמן זית ועשבי תיבול
דג לוקוס מבושל בעגבניות וחצילים
מדליוני פילה בקר ברוטב שום וליצוף
עוף פריך ברוטב ג'רק (ג'מייקני)