בזיליקום – ריחן

בזיליקום או ריחן (שם מדעי: Ocimum basilicum) הוא צמח תבלין ממשפחת השפתניים ומקורו בהודו. השם בזיליקום מקורו מהמילה "בזיליקה", שהיא סוג של כנסייה.

בימי הביניים גידלו את הבזיליקום בגינות של כנסיות הבזיליקה. אחרים טוענים כי בזיליקום נגזר מתואר "מלך" ביוונית. בעברית נקרא הבזיליקום "ריחן" על שום הריח הייחודי שלו.

הבזיליקום מכיל: ויטמין A ,ויטמין C, חלבון וכספית. הרכב החומרים ומינונם משתנה לפי זן הבזיליקום ותנאי הקרקע שהוא גדל בה. הבזיליקום מכיל חומרים אנטיבקטריאלים, חומרים נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן.

בזיליקום – צמח מאכל
בזיליקום הוא תבלין בולט במטבח האיטלקי ובמטבח הצרפתי. הוא חלק מתערובת התבלינים המקובלת "הרב דה פרובאנס".
אפשר להשתמש בו טרי או מיובש וטעמו מאוד מיוחד. משתמשים בו גם במטבחים בארצות הים התיכון ובתאילנד.

בזיליקום – צמח מרפא
בזיליקום שימש ברפואה העממית עוד מהימים הקדומים.שייכו לו סגולות כגון :שיפור זרימת הדם וטיפול במערכת העיכול אשר היו ידועות כבר במאה השישית בנוסף השתמשו בו להרגעת עיניים עייפות, כמשחת שיניים, לכאבי ראש וגזים. כיום יש המייחסים לו יכולת איזון הסוכר בדם, מניעת תולעי מעיים, מגביר חלב אצל נשים מיניקות, מוריד חום ועוד.

מתכוני בזיליקום – ריחן

אורז עם עשבי תיבול

דג בורי עם זיתים

דגי אמנון בעשבי תיבול

חזה עוף עם עגבניות וזיתים

לביבות גבינה ותפוחי אדמה

לביבות תפו"א וגבינה

לחם עשבי תיבול

מאפה דוחן

מטבל גבינה ובזיליקום

מטבל רוקפור וריחן

ממרח טופו וטונה

מרק מינסטרונה

מרק עגבניות וגריסים

סלט עגבניות ומוצרלה

סלט עגבניות שרי

סלט קוסקוס מלא

סלט קינואה חם

ספגטי עם כבד עוף

עוף ברוטב פירי פירי

פנה בתנור עם עגבניות

פנה עם קישואים

פסטה ברוטב עגבניות ובזיליקום

פסטה ברוטב פסטו תרד

פסטה ברוטב רוזה

פסטה סגולה ופיקנטית

פסטה עם אספרגוס ועגבניות

פסטה עם ירקות וגבינה בולגרית

פסטה עם קישואים

פסטו עגבניות ובזיליקום

פרוסות חצילים בפרמז'ן

קוביות סינטה מתובלות

קוביות סלמון בעשבי תיבול

קינואה

קניידלך עם עשבי תיבול

קנלוני ריקוטה ועגבניות

רוטב ארומטי לסלט ירוק

רוטב פסטו

שקשוקה עם חצילים

תבשיל דג סלמון ואספרגוס