קוליטיס

קוליטיס הינה דלקת כרונית של המעי הגס. קוליטיס פוגעת בנשים ובגברים, מתחילה בדרך כלל בגילאי 15-30 וגורמת לסבל עקב תסמינים של כאבי בטן, שלשולים ודימום רקטלי.

קוליטיס – הגדרת המחלה

קוליטיס כיבית היא דלקת כרונית של המעי הגס. המעי הגס הוא החלק של מערכת העיכול שבו חומרי הפסולת מאוחסנים. פי הטבעת הוא סופו של המעי הסמוך לפי הטבעת. חולים עם קוליטיס, כיביםודלקת כיבית של הציפוי הפנימי של המעי הגס סובלים מתסמינים של כאבי בטןשלשולים וכן דימום רקטלי.
קוליטיס כיבית קשור קשר הדוק למצב אחר של דלקת המעי הנקרא מחלת קרוהן. (IBD) קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן הן מחלות כרוניות שיכולות להימשך שנים. גברים ונשים מושפעים באופן שווה. בדרך כלל, זה מתחיל בגיל ההתבגרות ובבגרות המוקדמת, אבל יכול להתחיל בתקופת הילדות או מאוחר יותר בחיים.

קוליטיס אולצרוזה יכולה להתפתח בכל גיל, אך מתחילה בדרך כלל בין גיל 15 לגיל 30 . כיום, יש עליה מתמדת בזיהוי המחלה בגילאים מבוגרים יותר ואפילו בזקנים. המחלה עלולה להתפרס על פני כל המעיים.
לקרובי משפחה מדרגה ראשונה של אנשים עם קוליטיס כיבית יש סיכון מוגבר לפתח את המחלה.

קוליטיס – סימפטומים

התקף קוליטיס יכול להיות פתאומי וקשה ולחולל שלשול קשה, חום גבוה, כאבי בטן וצפקת (דלקת ברפידת הבטן).
התקף קוליטיס יכול להתחיל בהדרגה ממצב קל ולהגיע לסיבוכים קשים, כדוגמת הופעה של דם וריר בצואה. לעיתים, יש מספר יציאות רב של צואה רכה, והאדם עלול לעשות את צרכיו 10 עד 20 פעמים ביום. לעתים קרובות האדם סובל מהתכווצויות קשות בבטן ומעוויתות מציקות וכואבות בחלחולת המתלוות לדחף לעשות את הצרכים מספר רב של פעמים. הצואה יכולה להיות מיימית ולהכיל מוגלה, דם וריר. נוסף לכך, האדם עלול לפתח חום, לאבד את התיאבון ולרדת במשקל.

תסמינים נפוצים של קוליטיס כיבית כוללים דימום רקטלי ושלשול, אבל יש מיגוון רחב של סימפטומים אחרים בקרב חולים עם מחלה זו. השינוי בסימפטומים משקף הבדלים בהיקף המחלה. בדרך כלל, חולים עם דלקת כרונית סובלים מתסמינים קלים וגם פרוגנוזה טובה יותר מאשר חולים עם דלקת נרחבת יותר של המעי הגס.

קוליטיס – גורמים

הסיבה למחלת קוליטיס אולצרוזה אינה ידועה עד תום. אך אין ספק שלחוסר האיזון במערכות ההגנה הכושלות יש חלק נכבד בגרימת המחלה. סביר להניח, שקוליטיס כיבית כרוכה בהפעלה תקינה של מערכת החיסון במעי.

המערכת החיסונית מורכבת מתאים חיסוניים וחלבונים. בתאים אלה מייצרים חלבונים כדי שיגנו על הגוף מפני חיידקים, וירוסים מזיקים, פטריות ופולשים זרים אחרים. הפעלה של מערכת החיסון גורמת לדלקת תוך הרקמות שבו הפעילות מתרחשת. (דלקת היא, למעשה, מנגנון חשוב של הגנה הנמצא בשימוש על ידי המערכת החיסונית) בדרך כלל, המערכת החיסונית מופעלת רק כאשר הגוף נחשף לפולשים מזיקים. בזמן מחלת קוליטיס כיבית, המערכת החיסונית מופעלת ויוצרת דלקת באופן חריג ,למרות היעדר פולש ידוע. רגישות להפעלה של מערכת החיסון עוברת בירושה גנטית. קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אחים, אחיות, ילדים, הורים) של חולים עם IBD עלולים לפתח מחלה זו.

בשנים האחרונות, היו מחקרים מרובים באמצעות סריקות שחקרו רגישות גנטית של קוליטיס כיבית. מחקרים אלה מצאו שיש כ- 30 גנים שעשויים להגביר את הרגישות לקוליטיס כיבית (כולל קולטן אימונוגלובולינים גן FCGR2A, 5p15, 2p16, ORMDL3, ECM1, כמו גם אזורים 1p36 כרומוזומים, 12q15, 7q22, 22q13 ו IL23R. בשלב זה שהוא מוקדם מבחינה מחקרית עדיין לא ברור מה הקשר של קשרים גנטיים להתפתחות המחלה, אך הם עלולים להיות בעלי השלכות לעתיד, להבנת הפתוגנזה ויצירת טיפולים חדשים.

קוליטיס – סוגי המחלה

סוגים שונים של קוליטיס כיבית מסווגים לפי מיקום והיקף הדלקת:

  1. קוליטיס כיבית מתייחס לדלקת מוגבלת בפי הטבעת. לחולים רבים עם כיבית, יש דימום רקטלי קל שעשוי להיות סימפטום בלבד. חולים אחרים עם דלקת יותר חמורה חווים כאבים ודחיפות לתת צואה (תחושה פתאומית של צורך לעשות את הצרכים והם צריכים למהר לשירותים מחשש לכלוך).
  2. Proctosigmoiditis כולל דלקת של הרקטום ואת המעי הגס סיגמואיד (קטע קצר של המעי הגס עד פי הטבעת). תסמינים של proctosigmoiditis, כמו זה של proctitis, כוללים דימום רקטלי ודחיפות, ביציאות חלק מהחולים עם proctosigmoiditis גם מפתחים שלשול דמי והתכווצויות.
  3. קוליטיס בצד שמאל כרוך בדלקת שמתחילה ברקטום ומרחיב את המעי הגס השמאלי (המעי הגס סיגמואיד ואת המעי הגס היורד). סימפטומים של קוליטיס צד שמאל כוללים שלשול דמי, כאבי בטן, ירידה במשקל וכאב בטן בצד שמאל.
  4. Pancolitis אוניברסלי מתייחס לדלקת המשפיעה על המעי הגס כולו (סרטן במעי הגסהשמאלי, בין המעי גס רוחבי לבין פי הטבעת). תסמינים של pancolitis כוללים שלשול דמי, כאבי בטן והתכווצויות, ירידה במשקל, עייפות, חום והזעות לילה. עם זאת, חולים עם pancolitis סובלים ממחלה קשה יותר אשר קשה יותר לטיפול מאשר אלה עם צורות מצומצמות יותר של קוליטיס כיבית.
  5. קוליטיס של חוסר תפקוד היא צורה נדירה אך חמורה של חולים עם קוליטיס עם התייבשות, כאבי בטן קשים, שלשול ממושך עם דימום. החולים נמצאים בסיכון לפתח megacolon רעילים (הרחבה ניכרת של המעי הגס עקב דלקת חמורה) וקרע במעי הגס (ניקוב). חולים עם קוליטיס של חוסר תפקודי ו- megacolon רעילים מטופלים בבית החולים עם תרופות חזקות תוך ורידיות, אלא אם כן הם מגיבים לטיפול באופן מיידי. הסרה כירורגית של המעי הגס אצל חולים אלה הכרחית כדי למנוע קרע במעי הגס.

קוליטיס – סיבוכים

סיבוכים חמורים נדירים בחולים אלה. בחולים עם מחלה יותר נרחבת, אובדן דם למעי דלקתי יכול להוביל לאנמיה, ועלול להידרש טיפול עם תוספי ברזל או אפילו עירויי דם.
לעיתים נדירות, המעי הגס יכול להתרחב לגודל גדול כאשר הדלקת מחמירה מאוד. מצב זה נקרא megacolon רעילים. חולים עם megacolon רעיל מאוד סובלים מתופעות של כאב, חום, התנפחות הבטן, התייבשות ותת תזונה. אם מצבו של המטופל השתפר במהירות בעזרת תרופות , ימנעו מניתוחים.

סרטן המעי הגס הוא סיבוך מוכר של קוליטיס כיבית כרונית. הסיכון לסרטן מתחיל לעלות לאחר 8-10 שנים של קוליטיס. לחולים עם proctitis כיבית כנראה אין סיכון מוגבר לסרטן המעי הגס לעומת האוכלוסייה הכללית בקרב חולים עם pancolitis פעיל (שבו מעורב כל המעי הגס) במשך 10 שנים או יותר. הסיכון של סרטן המעי הגס גדול לעומת האוכלוסייה הכללית. בחולים עם קוליטיס מוגבל לצד שמאל של המעי הגס, הסיכון של סרטן המעי הגס גדל, אבל לא גבוה כמו בחולים עם קוליטיס כרונית.
סיבוכים אחרים של קוליטיס כיבית יכולים לכלול חלקים אחרים של הגוף.

עשרה אחוזים מהחולים עשויים לפתחדלקת מפרקים. לחלק מהחולים יש כאבי גב תחתון עקב דלקת של המפרקים. ואנקילוזינג ספונדיליטיס (AS) היא סוג של דלקת פרקים המשפיעה על המפרקים בחוליות אצל נשים. נראה שיש שכיחות מוגברת של ואנקילוזינג ספונדיליטיס בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית.
לעתים נדירות, מטופלים עלולים לפתח כאב, אודם, גושים בעור (אריתמה), עיניים אדומות ועוד. סיבוכים אלה, הקשורים לעיניים, עלולים לגרום לליקויי ראייה קבועים והם דורשים הערכה של רופא.

מחלות של דרכי המרה יכולות להיות קשורות לקוליטיס כיבית. לדוגמה, בחולים עם מצב נדיר שמאופיין בדלקות חוזרות ונשנות של דרכי המרה יכול להופיע חום, הצהבה של העור (צהבת), שחמת הכבד, ויתכן ויהיה צורך בהשתלת כבד.
כמו כן, לחולים עם קוליטיס כיבית עלולה להיות נטייה מוגברת ליצירת קרישי דם.

קוליטיס – אבחון

האבחנה של קוליטיס כיבית היא כאשר הסימפטומים הם של כאבי בטן, דימום רקטלי ושלשול. האבחנה הסופית מתבססת על שילוב של היסטוריה, בדיקה אנדוסקופית, תכונות היסטולוגיות ובדיקות צואה שליליות עבור חומרים מזהמים.
דגימות הצואה נאספות לצורך ניתוח ושלילתזיהום וטפילים, שכן תנאים אלה יכולים לגרום קוליטיס כיבית.

  • בדיקות דםעשויות להראות אנמיה. כלומר, ספירת דם או שקיעת דם גבוהה. רמה גבוהה של תאים לבנים בספירת דם משקפת דלקת מתמשכת במעי הגס. בדיקות דם אחרות יכולות לכלול גם בדיקות שכוללת ניטור תפקוד הכליות, בדיקות תפקודי כבד, וחוסר ברזל, (סימן נוסף של דלקת).
  • ישנן עדויות כיבדיקת צואה של חלבון הנקרא calprotectin יכולה להיות שימושי בזיהוי חולים. נראה שסמן של דלקת מעי רגיש, ברמות גבוהות, מראה על מחלות מעי דלקתיות. בדיקה זו לבדה אינה יכולה להבחין בין מחלות שונות ולכן יש להשתמש בזהירות.
  • אישור של קוליטיס כיבית דורשבדיקת הדמיה של המעי הגס. צינור גמיש מוחדר דרך פי הטבעת ( sigmoidoscopes ו- colonoscopes) לצורך הדמיה ישירה של החלק הפנימי של המעי הגס, כדי לבסס את האבחנה ועל מנת למדוד מידת קוליטיס. דגימות רקמה קטנות (ביופסיה) ניתן לקבל במהלך ההליך על מנת לקבוע חומרת קוליטיס.
  • חוקן בריום רנטגןעשוי להצביע גם על האבחנה של קוליטיס כיבית. חוקן בריום – חומר גירי מוכנס לתוך הרקטום ומוזרק לתוך המעי הגס. הבריום משקף את המעי הגס על צילומי רנטגן. חוקן בריום מדויק פחות, אך שימושי יותר מאשר טכניקות להדמיה ישירה לאבחנה של קוליטיס כיבית.
  • כמה שיטות אבחון חדשות יותר כוללותוידאו קפסולה אנדוסקופיה ו-CT / MRI enterography. וידאו קפסולה אנדוסקופיה (VCE) עשוי להיות שימושי לזיהוי של מחלות המעי הדק בחולים עם אבחנה של UC עם תכונות טיפוסיות, אשר עלולות להיות חשודות לבמחלת הקרוהן. שזו קפסולה קטנה שמוחדרת לגוף ע"י בליעה ללא כאבים אשר מצלמת אתמערכת העיכול. זו יכולה להיות שיטת אבחון יעילה באוכלוסיית חולים זו ספציפית

ידע על היקף וחומרת קוליטיס חשוב בבחירת אפשרויות הטיפול.

קטגוריות מחלות