טרשת אוזניים – או אוטוסקלרוזיס OTOSCLEROSIS הינה צמיחה לא תקינה של עצמות האוזן התיכונה, הגורמת לאובדן שמיעה. טרשת אוזניים גורמת לחלק מהאנשים לאובדן השמיעה.
אופן השימוש
טי6A –כפית אחת מהולה בכוס מים לפני השינה רחוק מאוכל ומתרופות לפחות שעתיים.
במקרים מסויימים רצוי לצרוך 2 כפיות ליום אך אנא התקשרו להדרכת טבעוני.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
טרשת אוזניים – הגדרת המחלה
הגבלת התנועה של עצם הארכובה גורמת לקיבוע העצם ולפגיעה בהולכת אותות השמע המועברים לאוזן הפנימית. הכמות הפוחתת של אותות השמע גורמת לליקוי שמיעה הולכתי.לעיתים מתרחשת פגיעה עצבית באוזן הפנימית.
אוטוסקלרוזיס הינה מחלה תורשתית עם תהליכי הרס, במקביל לבניית עצם במקומות מסוימים באוזן התיכונה וגם באוזן הפנימית. הבנייה איננה מסודרת ויכולה לגרום לקיבוע הארכובה למקומה. במהלך המחלה נגרמת הסתיידות הדרגתית של עצם הארכובה (סטאפס) STAPES באוזן התיכונה. לעיתים רחוקות, אוטוסקלרוזיס עלולה לגרום לתסמינים של לחץ באוזן או סחרחורת.
טרשת אוזניים – סימפטומים
שמיעה היא סידרה של אירועים שבהם האוזן ממירה גלי קול לאותות חשמליים וגורמת לדחפים עצביים להישלח אל המוח, שם הם מפורשים כקול.
באוזן יש שלושה חלקים עיקריים: האוזן החיצונית, האמצעית והפנימית.
גלי הקול נכנסים דרך האוזן החיצונית מגיעים לאוזן התיכונה, שם הם גורמים לעור התוף לרטוט והתנודות עוברות דרך שלוש עצמות זעירות באוזן התיכונה שנקרא ossicles, (אלו הן שלוש עצמות – הידועות בשם הפטיש, הסדן, והארכובה). התוף באוזן נושא את התנודות אל האוזן הפנימית. הארכובה מעבירה את התנודות דרך החלון הסגלגל לתוך הנוזל הממלא את האוזן הפנימית. התנודות עוברות דרך נוזל חלק בצורת שבלול השמיעה של האוזן הפנימית שמכילה את התאים השעירים. הנוזל בתוך השבלול נע אל התאים עם השיער, אשר יוזם את השינויים שיוצרים דחפים עצביים. דחפים אלה עוברים מהעצב אל המוח, שם הם מתפרשים כקול.
צלילים שונים יכולים לגרות חלקים שונים של האוזן הפנימית, דבר המאפשר למוח להבחין בין צלילים שונים, למשל תנועות וצלילים שונים.
- אובדן שמיעה הוא התסמין השכיח ביותר של אוטוסקלרוזיס. הנזק עשוי להופיע בהדרגה. אנשים רבים במצב של אוטוסקלרוזיס ראשוני לא יכולים לשמוע צלילים נמוכים או שלא יכולים לשמוע לחישה.
- בנוסף לאובדן שמיעה, אנשים עם אוטוסקלרוזיס עלולים לחוות סחרחורות, בעיות שיווי משקל, או טינטון . טינטון הוא תחושה של צלצולים, זמזום או שריקה באוזן או בראש המלווה צורות רבות של אובדן שמיעה.
טרשת אוזניים – גורמים
אוטוסקלרוזיס יכולה לגרום לסוגים שונים של אובדן שמיעה, בהתאם למבנה בתוך האוזן. אוטוסקלרוזיס בדרך כלל משפיעה על העצם האחרונה בשרשרת.אוטוסקלרוזיס בדרך כלל גורמת לאובדן שמיעה מוליכי, שהוא אובדן שמיעה עקב בעיה באוזן החיצונית או התיכונה. לעיתים רחוקות יותר אוטוסקלרוזיס עלולה לגרום לאובדן שמיעה כתוצאה מתאים או מסיבי עצב פגומים.
הסיבה לאוטוסקלרוזיס לא מובנת לחלוטין, אך מחקרים הוכיחו, כי אוטוסקלרוזיס נוטה לעבור במשפחה ועשויה להיות תורשתית. אנשים שיש להם היסטוריה משפחתית של אוטוסקלרוזיס נוטים יותר לפתח את ההפרעה.
מספר מחקרים הראו קשר בין אוטוסקלרוזיס לבין שינויים הורמונליים הקשורים להריון. אמנם הגורם המדויק לאוטוסקלרוזיס אינו ידוע, אך יש כמה ראיות לקשר בין זיהומים נגיפיים (כגון חצבת) ובין אוטוסקלרוזיס.
לאנשים שיש להם אוטוסקלרוזיס יש עצם תקינה דמויית ספוג שגדלה באוזן התיכונה. צמיחה זו מונעת את האוזן מלרטוט בתגובה לגלי קול. תנודות אלה נדרשות כדי שיהיה ניתן לשמוע.
אוטוסקלרוזיס היא הגורם השכיח ביותר לאובדן שמיעה באוזן התיכונה אצל אנשים צעירים. זה מתחיל בדרך כלל בתחילת עד אמצע גיל הבגרות, ושכיח יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. המחלה בדרך כלל פוגעת בשתי האוזניים.
טרשת אוזניים – אבחון
בדיקה על ידי רופא אף-אוזן-גרון לשלילת מחלות אחרות או בעיות בריאות שעלולות לגרום את אותם סימפטומים.
האודיולוג מטפל בשמיעה על מנת לזהות, למדוד, ולשקם את השמיעה והפרעות קשורות. האודיולוג משתמש במיגוון של בדיקות כדי להעריך את הליכי השמיעה.
בדיקת שמיעה ( אודיומטריה) עשויה לעזור לקבוע את חומרת אובדן שמיעה.
בדיקת הדמיה מיוחדת של הראש הנקראת CT. אבחון של העצם עשוי לשמש לשלילת גורמים אחרים לאובדן שמיעה.
שמות נוספים למחלה: אוטוסקלרוזיס , OTOSCLEROSIS