דלקת באוזן התיכונה – לרוב נגרמת עקב זיהום חיידקי או נגיפי והצטברות של נוזלים בחלל שמאחורי עור התוף. דלקת באוזן התיכונה במצב אקוטי גורמת לכאבים קשים, לחום, לאי שקט, לסחרחורות ועוד, ואף עלולה לפגוע בשמיעה כאשר אינה מטופלת.
אופן השימוש
קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
טיפים לדלקת באוזן התיכונה
לא מומלץ כלל לנקות את האוזן כי זה גורם לנזק מצטבר. גם כאשר אתם חושבים שניקיתם את האוזן, החומר שאתם רואים על הקיסם הוא רק חלק כי את השאר דחפתם פנימה ומרחתם על הדופן.
ניקוי אוזן גורם לדלקות וזיהומים ואף מפר את איזון מערכות הגוף.
הערה: יצחק טבעוני פיתח את השיטה המלאה למענה כללי ולבעיית אוזניים ואף הביא את השיטה של הנר הטבעי לישראל, אך רוב הנרות הקיימים מבוססים על פרפין שאינו תורם ואף מזיק לאוזן.
על הגליל (הנר החלול) של טבעוני רשום השם טבעוני באנגלית והוא נמצא אצל מטפלים מובחרים בלבד.
דלקת באוזן התיכונה – הגדרת המחלה
דלקת באוזן התיכונה מתרחשת לרוב בעקבות סיבוך של מחלה אחרת, כמו צינון ובעיות אחרות של מערכת הנשימה. דלקת באוזן התיכונה יכולה להופיע עקב זיהום נגיפי או חיידקי ויכולה להיות כרונית או אקוטית. הדלקת מלווה בדרך כלל בהצטברות של נוזלים בחלל האוזן, דבר הגורם לכאב באוזניים, במיוחד בשכיבה.
דלקת באוזן התיכונה מהווה קרקע פורייה לדלקת אקוטית, להצטברות נוזלים באוזניים ולירידה בשמיעה.
מחקרים מראים על עליה מטאורית בחולים עם דלקת באוזן התיכונה. כמעט כל הילדים יפתחו מחלה זאת לפחות פעם אחת. לרוב, מי שחלה פעם אחת בדלקת באוזן התיכונה יסבול מתופעה זאת שוב. למרות שבעבר לאחר גיל מסוים הייתה ירידה בהתפתחות מחלה זאת, ניתן לראות עלייה בתחלואה במחלה זאת גם אצל ילדים מעל גיל 7 וגם אצל מבוגרים רבים המפתחים מחלה זאת.
מבנה האוזן בכלל ותעלת השמע, בפרט עד גיל 7 ולעיתים אף יותר מכך, הוא מבנה שאינו מאפשר אוורור חופשי של תעלת השמע. לכן, כל צינון יכול להוביל להסתבכות באוזן התיכונה וכל שכן אם מתפתחות מחלות זיהומיות קשות יותר. אוורור לא תקין של תעלת השמע הופך את האוזן התיכונה למקום סגור בו מצטברות ריריות, ובאין ניקוז ואוורור יחל זיהום בתעלה שגורם להתפתחות זיהומים ודלקות. המשך ייצור הריריות וחסימתן יחד עם התפתחות הדלקת יוצר לחץ כבד על עור התוף.
דלקת באוזן התיכונה – סימפטומים
הסימפטומים של דלקת באוזן התיכונה כוללים חום, ירידה בשמיעה, אי שקט, כאבים וגירוי באוזן. לעיתים קיימת נזילה מהאוזן עקב ניקוב של עור התוף. הנזילה יכולה להיות שקופה עד צהובה-ירוקה או להגיע למצב של דימום, בהתאם למצב. אצל ילדים יופיעו סימפטומים כמו קושי לישון, בכי מוגבר, עצבנות, קושי להגיב לצלילים, אובדן שיווי משקל, חום גבוה, יציאת נוזל מהאוזן, כאב ראש ואובדן תיאבון.
דלקת באוזן התיכונה – גורמים
דלקת אוזניים נוצרת בעקבות זיהום של חיידק או ווירוס באוזן התיכונה. הזיהום לרוב מופיע כסיבוך של מחלה וירלית או בקטריאלית בדרכי הנשימה העליונות, כמו התקררות או שפעת. הסיבה לכך היא שהתנפחות של דרכי הנשימה העליונות עקב זיהום עלולה לחסום את חצוצרת השמע המחברת בין האוזן התיכונה לגרון, דבר הגורם לנוזלים וחיידקים מהגרון והאף להצטבר באוזן התיכונה. לכן, שכיחות המחלה עולה בחודשי החורף, למרות שניתן לראות אותה גם בקיץ עקב שחייה בים ובמיוחד בבריכות.
דלקת באוזן התיכונה – סוגי המחלה
דלקת האוזן התיכונה מתחלקת לשני סוגים:
- דלקת אקוטית – בסוג זה של הדלקת, התסמינים מופיעים במהירות וכוללים נפיחות ואודם באוזן. תסמינים כמו חום, ליקוי שמיעה וכו' עלולים גם להופיע כתוצאה מהצטברות הנוזלים באוזן.
- דלקת סרוזית – הצטברות של נוזלים לאורך זמן, גם אחרי היעלמות הזיהום הראשוני. בסוג זה ישנה תחושה של אוזן "מלאה" ולכן לעיתים קרובות תהיה פגיעה בשמיעה.
דלקת באוזן התיכונה – סיבוכים
אובדן שמיעה חלקי או מלא בשל נזק של האוזן התיכונה.
- התפתחות איטית של שפה או דיבור.
- שיתוק של הפנים.
- דלקת סביב המוח אפידורל מורסה או במוח .
- נזק לחלק של האוזן המסייע באיזון.
- איבוד שמיעה קבוע הוא נדיר, אך הסיכון עולה עם העלייה במספר ובאורך הזיהומים.
דלקת באוזן התיכונה – אבחון
בחינה של האוזן עשויה להראות:
- קהות
- אודם
- בועות האוויר
- נוזלים מאחורי עור התוף
- ניקוז הנוזלים בעור התוף
- חור (ניקוב) בעור התוף
- עור התוף בליטות החוצה או פנימה מושך בחזרה
הבדיקות עשויות לכלול:
- תרביות של נוזל עשויות להראות חיידקים, שיכולים להיות עמידים וקשים יותר מאשר החיידקים המעורבים בדרך כלל בדלקת אוזניים חריפה.
- רנטגן או בדיקת CT של הראש או זיזים עשויים להראות כי הזיהום התפשט מעבר לאוזן התיכונה. בדיקת שמיעה עשויה להיות נחוצה מאוד.