בקע סרעפתי – הוא פגם אנטומי שבו חלק מהקיבה חודר דרך הסרעפת. בקע סרעפתי מלווה בצרבות ובחילות, ולעיתים גם בכאבים באזור הלב וקשיים בנשימה
אופן השימוש
הנחיות שימוש כלליות:
כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.
לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.
קלטיב בשימוש חיצוני:
ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.
קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
בקע סרעפתי – הגדרת המחלה
בקע סרעפתי מתרחש כאשר ישנו מעבר של חלק מהקיבה כלפי מעלה דרך הסרעפת, דבר שעלול לגרום לחומצה מהקיבה לעלות לכיוון הוושט ולגרום לתחושת צריבה ולסימפטומים נוספים. בקע סרעפתי עשוי להיות אצל תינוקות ומבוגרים.ישנם מספר מנגנונים אשר מונעים מחומצה לזרום לאחור לתוך הוושט.
במקום שבו הוושט מתחבר אל הקיבה קיים שריר, שכרוך סביב הוושט והוא נקרא סוגר הושט. סוגר הושט נמצא במצב של התכווצות ברוב הזמן כדי למנוע מחומצות לעלות או העלאת גירה. הסוגר נרפה בעת פעולת בליעת מזון, ומאפשר למזון לעבור מן הוושט אל הקיבה. הסוגר בדרך כלל מחובר היטב לסרעפת.
השריר שעוטף סביב הסוגר מגביר את הלחץ של הסוגר כדי למנוע ריפלוקס של חומצה.
מנגנון נוסף המונע ריפלוקס הוא שסתום עשוי רקמה דקה בצומת שבין הוושט והקיבה, ממש מתחת לסרעפת.המבנה הפיזיולוגי של הכניסה של הוושט לקיבה הוא בדרך כלל בעקיפין, כך שיש זווית חדה בין הוושט והקיבה. חתיכה דקה של רקמה בזווית הזאת, המורכבת מקיר הוושט והקיבה, יוצרת שסתום שיכול לסגור את פתח הוושט כאשר הלחץ בבטן גדל, למשל, במהלך פעילות מאומצת כמו פעילות גופנית.לפי שיטת טבעוני בקע סרעפתי נגרם מחוסר איזון מערכתי, ולכן הסיוע מתמקד באיזון המערכות, כך שהקיבה יורדת אט אט למקומה והבקע מתאזן.
צינור הוושט עובר דרך החזה, חוצה את הסרעפת, ונכנס אל הבטן דרך חור הסרעפת. ממש מתחת לסרעפת, הוושט מצטרף אל הבטן. אצל אנשים עם בקע סרעפתי הפתח של הסרעפת הוא גדול מהרגיל, וחלקה העליון של הקיבה מחליק כלפי מעלה, או עובר דרך פתח הסרעפת לכיוון החזה.
בקע סרעפתי מאובחן לעתים אצל תינוקות כתופעה מולדת.
בקע סרעפתי אצל מבוגרים הוא מצב שהתפתח במשך שנים רבות.
בקע סרעפתי – סימפטומים
ברוב המקרים לא יורגשו סימפטומים, בעיקר כאשר הבקע הסרעפתי קטן.
במקרים של בקע סרעפתי גדול עלולים להופיע סימפטומים כגון: כאבים באזור מפתח הלב, לעיתים קושי בנשימה, כאבים באזור הלב, צרבת, קושי בשינה או חנק בזמן השינה, בחילות והקאות, כאבים קשים ולעיתים רחוקות יש כליאה של הסרעפת שזהו מצב מסוכן.
הסימפטומים בדרך כלל יורגשו אחרי ארוחה.
תסמינים של בקע סרעפתי יכולים לנוע בחומרתם ממצב מתון עד חמור, והם כוללים:
- טעם חומצי בפה
- גיהוק
- קושי בבליעה
- כאב צורב ברום הבטן, הכאב יכול ל"רוץ" מאזור הבטן עד הפה
- צרבת
- קלקול קיבה
- בחילות והקאות
בקע סרעפתי – גורמים
- מתח וחרדה
- נטיית טיפוס לא מאוזנת
- תזונה לקויה הגורמת לגרויימערכת העיכול
- תרופות
- חוסר פעילות גופנית
- מנח שינה לקוי
- השמנה
בקע סרעפתי היא תופעה אשר קיימת ב- 40% מהאוכלוסייה, ונגרמת מחוסר איזון מערכתי אשר בסופו של דבר דוחף את הקיבה כלפי מעלה לכיוון הסרעפת והוושט, לוחץ מאוד על מפתח הלב ומקשה מאוד על הנשימה.
בקע סרעפתי – סיבוכים
סיבוכים של בקע סרעפתי יכולים להיות רציניים. בקע סרעפתי יכול להיות גם מלווה במחלת ריפלוקס גסטרו, אשר יכולה לגרום לסיבוכים, כגון התפתחות כיב בוושט וכן דימום במערכת העיכול. אבחון מוקדם יכול למזער את אי הנוחות ואת הסיכון לסיבוכים.
במקרים מסוימים, בקע סרעפתי עלול לגרום לסיבוכים חמורים או מסכני חיים, אם יש את הסימפטומים הבאים:
- חוסר יכולת בפעולות מעיים
- כאב חמור בחזה באופן פתאומי
- הקאות דם
בקע סרעפתי – אבחון
בקע סרעפתי מאובחן כאשר קיימת תלונה על כאבי בטן עליונה. הבדיקה שנעשית בדרך כלל היא בדיקת רנטגן או אנדוסקופיה כדי לקבוע את הגורם לסימפטומים. בקע סרעפתי נראה כ-"שק" שוכב בין הוושט ומה והקיבה.