הליקובקטר פילורי

הליקובקטר פילורי – הוא חיידק שאחראי להתפתחותם של כיבים ודלקת קיבה – גסטריטיסכרונית. הליקובקטר פילורי גורם לכאבים, צרבת, חוסר נוחות ועוד.

אופן השימוש

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

הנחיות שימוש כלליות:

כללי: 1-2 כמוסות, עד 3 פעמים ביום, לפני הארוחה .בהתאם לצורך.

לחלק העליון של מערכת העיכול, הלשון, הוושט ורום הקיבה: לפתוח את הכמוסה ולערבב עם רבע כוס מים חמים, להמתין 5 דקות, להוסיף עוד מים עד לכוס מלאה ולשתות.

קלטיב בשימוש חיצוני:

ללשון, לחניכיים ולעור: לרוקן כמוסה לתוך קערית עם כפית מים חמים (למרקם סמיך) ולערבב היטב. להמתין 5 דקות ולמרוח מספר פעמים ביום, בהתאם לצורך.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

 

קלטיב פתוח לשימוש פנימי – לערבב תוכן של 1 כמוסה בכוס מים חמימים,3 פעמים ביום, לגרגר ולבלוע.

הליקובקטר פילורי – סימפטומים

  • כאב בטן
  • נפיחות ומלאות
  • הפרעות בעיכול או קלקול קיבה
  • תחושת רעב חזקה 1-3 שעות לאחר האכילה
  • בחילהקלה (ניתן להקל על ידי הקאה)

הליקובקטר פילורי – גורמים

הליקובקטר פילורי נגרם בד"כ מחוסר היגיינה או מהידבקות.
כמחצית מאוכלוסיית העולם נגועה בחיידק הליקובקטר פילורי. אלו החיים במדינות מתפתחות או צפופות אוכלוסין וכן בתנאים סניטריים ירודים, הם בעלי הסיכוי הטוב ביותר להידבק בחיידק ההליקובקטר פילורי, אשר מועבר מאדם לאדם.

הליקובקטר פילורי – סיבוכים

סרטן קיבה – הסיכון לפתח סרטן קיבה נחשב גדול יותר אם הזיהום שנגרם בעקבות חיידק הליקובקטר פילורי נמשך זמן רב. עם זאת, יש להדגיש כי מרבית האנשים אשר נדבקים בחיידק הליקובקטר הפילורי לא מקבלים סרטן קיבה. הסיכון עשוי להיות גדול יותר אם יש חיידק הליקובקטר פילורי לבן משפחה מדרגה ראשונה (אב, אם, אח, אחות או ילדים) שאובחן עם סרטן הקיבה.

מחקרים מראים כי 85% ממקרי ה- MALToma (סוג של לימפומה הודג'קין – גידול), קשורה לזיהום של הליקובקטר פילורי.
לכן יש חשיבות רבה לטיפול אמיתי בבעיה של הליקובקטר פילורי.

הליקובקטר פילורי – אבחון

קיימות מספר שיטות כדי לאבחן את נוכחות חיידק ההליקובקטר פילורי, אך השאלה העומדת בפנינו היא – האם כדאי לבדוק את הימצאותו של החיידק?

על פי שיטת טבעוני, הבדיקה לרוב מיותרת. רוב האנשים אשר יבצעו את הבדיקה יגלו כי הם נושאים את חיידק ההליקובקטר פילורי, אך לא לכולם הוא גורם לבעיה. סיבה נוספת היא כי רוב הבדיקות פולשניות ולעיתים קרובות יש תקלות לא נעימות.

דוגמאות לבדיקות הקיימות כיום:

בדיקת נשימה פשוטה, או בדיקות צואה – יכולים לקבוע אם אתה נגוע בחיידק הליקובקטר פילורי.
הדרך המדוייקת ביותר לאבחן הליקובקטר פילורי היא באמצעות אנדוסקופיה בחלק העליון של הוושט, הקיבה והתריסריון. זהו הליך פולשני והוא נעשה בדרך כלל רק לאנשים החשודים שיש להם כיב, או שנמצאים בסיכון גבוה לכיבים או לסיבוכים אחרים כגון סרטן הקיבה.

בעלי הסיכון הגבוה הם אנשים מעל גיל 45 או שיש להם סימפטומים, כגון: אנמיה ,קושי בבליעה, דימום במערכת העיכול, אובדן משקל לא מוסבר.
בדיקות מדויקות ופשוטות לצורך זיהוי של זיהום הליקובקטר פילורי כוללים נוגדנים בבדיקות דם, בבדיקות נשימה אוריאה, באנטיגן בדיקות צואה, בביופסיות אנדוסקופיות.

מבחן נשימה אוריאה (UBT) – בדיקה בטוחה יחסית, קלה ומדויקת כדי לבדוק נוכחות של הליקובקטר פילורי בקיבה. מבחן נשימה מסתמך על היכולת של חיידק הליקובקטר פילורי לשבור את ההרכב הכימי הטבעי. לשם כך מחדירים אוריאה לתוך פחמן דו חמצני הנספג מן הקיבה בנשימה 10-20 דקות לאחר בליעת קפסולה המכילה כמות זעירה של אוריאה רדיואקטיבית, אוספים את מדגם הנשימה שאספו לתוך שקית מיוחדת ומנתחים את הפחמן הדו חמצני הרדיואקטיבי. הנוכחות של פחמן דו חמצני רדיואקטיבי בנשימה (בדיקה חיובית) אומרת שיש זיהום פעיל. בבדיקה שלילית אין פחמן דו חמצני רדיואקטיבי בנשימה.

אנדוסקופיה – בדיקה לאבחון מדויק יחסית לחיידק הליקובקטר פילורי. הרופא מחדיר צינורית צפייה גמישה (אנדוסקופ) דרך הפה, כלפי מטה, לתוך הקיבה והתריסריון. בזמן הבדיקה נלקחות דגימות רקמה קטנה (ביופסיה) של רירית הקיבה. את דגימת הביופסיה ממקמים בשיקופית מיוחדת המכילה אוריאה (למשל CLO). אם האוריאה מתפרקת, כלומר אם יש שינוי בצבע סביב הביופסיה בשיקופית, משמעות הדבר היא כי יש זיהום של הליקובקטר פילורי בקיבה.

המבחן האחרון שפותח עבור חיידק הליקובקטר פילורי הוא מבחן שבו נוכחות של החיידק יכולה להיות מאובחנת במדגם של צואה. בבדיקה משתמשים בנוגדן של הליקובקטר פילורי כדי לקבוע אם החיידק נמצא בצואה. אם כן, זה אומר שהחיידק פעיל, כמו מבחן נשימה אוריאה.
בנוסף לאבחון זיהום הליקובקטר פילורי, בבדיקת צואה ניתן להשתמש כדי לקבוע אם החיידק מוגר לאחר הטיפול.

שמות נוספים למחלה: גסטריטיס, הליקובקטר פילורי, חיידק פילורי, הלקובקטור, הליקובקטור פילורי.

קטגוריות מחלות