עייפות כרונית

עייפות כרוניתהינה עייפות קשה הנמשכת מעל ל-6 חודשים. עייפות כרונית נחשבת למחלה אשר הסיבות לה אינן ברורות, והיא מלווה בכאבי גרון, כאבי שרירים ומפרקים שונים ועוד, יחד עם בעיות ריכוז ובעיות זיכרון.

אופן השימוש

אוקסיטיב – (תא חמצני-2)

  • עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
  • לשמור במקום קריר ואפל.
  • המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה

קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

 

עייפות כרונית – הגדרת המחלה

עייפות כרונית (המכונה גם תסמונת העייפות הכרונית CFS) היא הפרעה ללא גורם ידוע. על אף ש- CFS עשויה להיות כתוצאה מזיהום, תסמונת התשישות הכרונית היא מצב של עייפות כרונית שקיימת ללא הסבר אחר לתקופה של שישה חודשים או יותר, ומלווה בקשיים קוגניטיבית קשיים (בעיות עם זיכרון לטווח קצר או ריכוז).

תופעות אופייניות לתסמונת העייפות הכרונית:

אם העייפות הכרונית חמורה, נמשכת במשך שישה חודשים או יותר, וכל הסיבות האחרות לעייפות כרונית ירדו מהפרק.

אם בעת ובעונה אחת יש ארבעה או יותר מהתסמינים הבאים:

  • בעיות משמעותיות עם זיכרון לטווח קצר או בריכוז
  • כאב גרון
  • בלוטת הלימפה
  • כאבי שרירים ומפרקים שונים ללא נפיחות או אדמומיות
  • כאבי ראש
  • תחושת עייפות כרונית מייגעת גם לאחר שינה
  • עייפות כרונית קיצונית שנמשכת יותר מ 24 שעות לאחר פעילות גופנית

תסמונת העייפות הכרונית משפיעה על נשים יותר מאשר על גברים. אנשים עם תסמונת עייפות כרונית (תשישות) בדרך כלל לא מצליחים לבצע עבודה. תסמונת עייפות כרונית יכולה להוביל לדיכאון.
תסמונת העייפות הכרונית מאופיינת בתסמינים רבים ובמיוחד בעייפות כרונית, חולשה ותשישות רבה שאינם נעלמים לאחר השינה.

תסמינים נוספים המוכרים בתסמונת העייפות הכרונית הם:

  • בעיות עיכול
  • חוסר תיאבון או עודף תיאבון
  • שינויים ברמות הסוכר
  • כאבי ראש
  • כאבי שרירים ופרקים
  • ירידה ברמת הריכוז והזיכרון
  • פגיעה בתפקוד הרגשי
  • חרדה
  • לחץ
  • דיכאון
  • הרגשה כללית של תשישות וחוסר אונים

תסמונת העייפות הכרונית פוגעת באיכות החיים.
סינדרום העייפות הכרונית נגרם מחוסר יכולת לייצר אנרגיה, סטרס נפשי ועוד. עייפות כרונית יכולה להתבטא בעייפות כרונית בהפעלת השרירים, סחרחורת, שינה מרובה או קשיי שינה.

היקף תסמונת העייפות הכרונית:
בישראל, כמו בעולם המערבי, חלה עלייה דרמטית במספר האנשים הלוקים בתסמונת העייפות הכרונית.
חומרת תסמונת העייפות הכרונית משתנה מאדם לאדם. כ- 30% מהחולים עלולים להגיע למצב בו יהיו מרותקים למיטתם לתקופות ארוכות ברמת תפקוד נמוכה ביותר.
תסמונת העייפות הכרונית פוגעת בגברים, נשים וילדים.

עייפות כרונית – סימפטומים

הלוקים בתסמונת העייפות הכרונית סובלים מליקויים תפקודיים רב מערכתיים כמו במערכת העיכול, מערכת העצבים, המערכת ההורמונלית, מערכת הדם ועוד. המאפיין הבולט ביותר הוא עייפות כרונית קשה עד בלתי נסבלת, אך זו לא הבעיה היחידה. אחוז לא קטן מהלוקים בתסמונת העייפות הכרונית מגיע לחוסר תפקוד קשה עד כדי חוסר יכולת לקום מהמיטה ולבצע פעולות אלמנטריות.

אפיונים נוספים שעלולים להופיע בתסמונת העייפות הכרונית:
עייפות כרונית בשרירים, סחרחורת, פחד מנפילה, שינה מרובה או קשיי שינה, חום נמוך כאבי גרון, תחושת קור, חולשת שרירים, כאבים בפרקים ובשרירים, קשיי נשימה בזמן מאמץ, כאבי ראש, נפיחות בבלוטות הלימפה, סחרחורות ובעיות שיווי משקל, שינויים בלחץ הדם וברמות הסוכר, תמונת דם לקויה (רמת לימפוציטים נמוכה, רמות ברזל ו- B12 נמוכות), אנמיה, חוסר בספיגת מזון ועוד.

בשלבים מתקדמים תיתכן פגיעה בתפקודי התאים ועקב כך פגיעה תפקודית במערכות שונות בגוף.
מצב הלוקים בתסמונת עלול להתדרדר עד כדי עייפות כרונית וקושי להרים את היד, לקום מהמיטה, לקרוא, להרים כוס ולצחצח שיניים וכמובן מצב נפשי שהולך ומתדרדר.
לעיתים העיפות מלווה בבחילות. השיבושים הפונקציונליים עלולים לגרום להשמנה או לאיבוד משקל דרמטי.

חוסר מנוחה, אינסומניה וקשיי נשימה קיימים אצל חולים אלה לעיתים קרובות. טשטוש בראיה, רעשים, כאבי שרירים, רעד בשרירים כאב ראש, ואף יכולים להופיע כאבים נוירולוגיים בכל מקום בגוף, ובמיוחד בראש ובצוואר.
עיכול לא תקין יכול לנוע בין עצירות לשלשול וספיגת רכיבי מזון ירודה.
נפיחויות בגוף, ורעד במקומות שונים בגוף.
אצל חלק מהחולים מתגלים קשיי נשימה שאינם דומים להתקף אסמטי. לעיתים זו הרגשת חנק ולעיתים הסימפטומים מלווים ע"י הרגשת פלפיטציות.

למעשה, הסיבות לתסמונת העייפות הכרונית לא כל כך ברורות ולכן טיפולים רבים נחשבים לירייה באוויר ללא מטרה ברורה.
כיום, אין ידע רב בהבנת גורמי הופעת תסמונת העייפות הכרונית, אלא יש אוסף סימפטומים רבים המגדיר את התסמונת. הסימנים לתסמונת רבים כי הפגיעה היא רב מערכתית. לכן, הטיפול שניתן למערכת אחת בלבד עלול להפר את האיזון למערכות אחרות, ויש לדאוג לאיזון מערכות אמיתי ולא להתייחס רק לסימפטומים הבולטים כמו עייפות כרונית.

אחד מהגורמים הפוטנציאליים הוא מצב פוסט ויראלי, כמו וירוס אפשטיין בר הגורם למונונוקליאוזיס (מחלת הנשיקה), ציקלומגלווירוס – CMV, וירוסי שפעת מסוגים שונים ועוד. מניסיוני, הוירוס רק מפעיל את התסמונת וזאת כאשר המערכת אינה מאוזנת גם קודם לתקיפת הווירוס.
הופעת התסמונת מראה על פגיעה במערכת החיסונית, לכן נוהגים לכנות את ההפרעה בשם: תסמונת העייפות הכרונית והכשל החיסוני – Chronic Fatigue & Immune Deficiency Syndrome.

לתסמונת העייפות הכרונית שמות נוספים, כמו מחלת היאפים, אך עד היום בגלל הקושי לאבחן אותה, קורה שמקטלגים את הלוקים בתסמונת העייפות הכרונית כאנשים הלוקים בנפשם ועל כן מפנים אותם בטעות לפסיכיאטר. ברור שזה לא מניב תוצאות חיוביות.
רוב הטיפולים בסינדרום לא יעילים מהסיבה הפשוטה שרוב הניסיונות לטפל בתסמונת העייפות הכרונית מתמקדים בעייפות כרונית. בדרך כלל, נותנים ממריצים שגורמים להתשה של מערכות ההגנה במקום לטפל במקור הבעיה שהוא חוסר איזון בנטיית הטיפוס.

על פי שיטת טבעוני, אין טעם לטפל בשם המחלה אלא באדם עצמו ובאיזון נטיית הטיפוס שלו.
בשיטות רבות (גם טבעיות), ברגע שנתקלים בחולים הסובלים מעייפות כרונית בכלל ומעייפות כרונית בפרט (תסמונת העייפות הכרונית), מטפלים בעזרת ממריצים כמו ג'ינסנג, דמיינה, קפה, ויטמינים רבים, מינרלים ועוד. הטיפול ע"י ממריצים הוא שגיאה חמורה כי למעשה הוא פוגע במטופל.

למה הדבר דומה?
לוקחים אדם שלא יכול ללכת, מעמידים אותו על הרגליים ומנסים לעזור לו ללכת תוך כדי דחיפה מאחור. ברור שאדם זה יתקדם מעט, אך הנפילה על הקרקע תבוא תוך זמן קצר והנזקים בהתאם. האבסה בוויטמינים, מינרלים ועוד מיותרת, כי כושר הספיגה בעיכול ירוד מאוד אצל אנשים הלוקים בתסמונת העייפות הכרונית ולכן כל דבר מהווה עומס מזיק.

אנשים רבים הסובלים מסינדרום העייפות הכרונית טופלו בשיטת טבעוני בהצלחה רבה וחזרו לתפקוד תקין בזמן סביר.
בין המטופלים היו מקרים רבים של אנשים אשר סבלו מסינדרום העייפות הכרונית בצורה קשה ובמשך שנים רבות (10 שנים ומעלה), אשר הגיעו למצבים של חוסר יכולת ללכת, לקום מהמיטה ולבצע עבודות פשוטות.

גם במקרים קשים אלה, הטיפול יעיל כי הרעיון הוא לאזן את האנשים ולא לטפל בעייפות הכרונית, שהגורמים לה בדרך כלל אינם ידועים. שיטת טבעוני היא השיטה היחידה הפועלת לאיזון נטיית טיפוס האדם, אשר מובילה לאיזון מערכות כללי (נפשי, פיזי ומנטלי) וחזרה לתפקוד מלא וחיוניות רבה.

עייפות כרונית – גורמים

הגורם לתסמונת העייפות הכרונית אינו ידוע, אך התנאים עשויים להיות קשורים לזיהום עם השלכות על המערכת החיסונית.
ישנם כמה וירוסים שנחקרו כגורמים אפשריים לתסמונת העייפות [התשישות] הכרונית. התגלו ראיות שקושרות את החיידק כלמידיה, שגורם לדלקת ריאות ומחלות אחרות, כעשוי להיות גורם גם לתסמונת העייפות הכרונית במקרים מסוימים.
אחד הזיהומים הקשורים הוא וירוס, שגורם למחלת הנשיקה, שנקרא גם "מונו". הסיבוך למחלה זו יכול להיות תסמונת התשישות הכרונית.

מצבים אחרים שגורמים לסימפטומים דומים לאלה של תסמונת התשישות הכרונית הבאים: אי ספיקת יותרת הכליה, ממאירות, איידס, מחלת כבד, כליה מחלות, מחלה פסיכוסומטית, מחלת ליים, פיברומיאלגיההפטיטיס Cבלוטת התריס ועוד.
יתכן שהתנאים לתסמונת קיימים אצל חלק מהציבור, אך המחלה פורצת לאחר זעזוע הגורם לפריצת המחלה, כמו וירוסים התוקפים את מערכות ההגנה, חוסר איזון נפשי, חוסר איזון הורמונלי ועוד.
תסמונת העייפות הכרונית פוגעת במערכות הגנה רבות.

המאמר נותן את היכולת לאבחן ללא שהות מיותרת את התופעות של תסמונת העייפות הכרונית ומעניק לכם את הכלים לטיפול מיידי בבעיה שנוצרה, בטרם תהפוך לבעיה כרונית. הידע הנרכש מסייע לכם לטפל בתסמונת העייפות הכרונית בכל שלבי הבעיה.

כיום, ברוב המקרים האבחנה של סינדרום העייפות הכרונית נעשית, לאחר חודשים רבים, לאחר בדיקות רבות וייסורים רבים ולאחר פגיעה באיכות החיים. הגילוי המוקדם חשוב ביותר והידיעה כי קיים טיפול טבעי יעיל ומהיר תמנע מכם סבל מיותר ופגיעה באיכות החיים. ברגע שיש עייפות כרונית מוגברת לאורך זמן, זה מצריך התייחסות מיידית על מנת שלא ניגרר לעייפות כרונית עם כל המשתמע מכך.

עייפות כרונית – אבחון

אבחון תסמונת העייפות הכרונית מחייב שלילת גורמים אחרים של עייפות כרונית מתמשכת, כולל אורח חיים מלחיץ, סרטן, או מחלות אחרות, כגון הפרעות בפעילות יותרת הכליה או בבלוטת התריס, איידס וכו'. זאת כי אין סוג מסוים של בדיקות אשר יאשרו את תסמונת העייפות הכרונית. האבחנה תיעשה ע"י שלילת מחלות עם תסמינים דומים.

אין בדיקות מעבדה ספציפיות לאבחון של תסמונת העייפות [תשישות] הכרונית, האבחנה מתבססת על הסימפטומים הבאים:

  • עייפות כרונית – לאנשים עם תסמונת עייפות כרונית יש תחושה של עייפות כרונית (שנמשכת יותר מ -6 חודשים עד שנה ואשר אינה תוצאה של מחלות אחרות). אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית שהיה להם זיהום קודם והם עייפים כתוצאה מהזיהום ובמהלכו, העייפות כרונית תימשך גם אחרי שהאדם התאושש מהמחלה.
  • קשיים קוגניטיביים – תלונה טיפוסית של אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית היא שיש להם בעיות בזיכרון לטווח קצר אך לא בזיכרון לטווח ארוך. לאנשים עם תסמונת התשישות הכרונית יכולות להיות בעיות במציאת מילה מסוימת במהלך דיבור רגיל (נקרא דיסלקציה ).
  • עייפות כרונית אחרי שינה – אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית מתלוננים על עייפות כרונית גם לאחר תקופות ארוכות של מנוחה או שינה, ולא מרגישים רעננים אחרי שינה.
  • דיכאון – אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית עלולים להיות מדוכאים בשל קשיים בעבודה או בבית, להבדיל מדיכאון קליני שאינו גורם ל- CFS .
  • תסמינים אחריםשעלולים להיראות כוללים כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי גרון, ואפילו חום קל.
  • הרופא עשוי לבצע את הבדיקות הבאות:
  • בדיקות שנעשות כדי לשלול סיבות אחרות של עייפות כרוניתבלוטת התריס, יותרת הכליה, ובדיקות תפקודי כבד כדי לשלול הפרעות העלולות לגרום לעייפות כרונית. אצל אנשים עם CFS התוצאות של בדיקות אלו צריכות להיות תקינות.
  • בדיקות דםהעקביים ביותר מעבדה חריגות אצל אנשים עם תסמונת העייפות הכרונית הוא נמוך ביותר כדורית אדומה שקיעה קצב (שקיעת דם, מדידת ליישוב כדוריות דם אדומות בדם [ללא קרישת]). אם שקיעת דם הוא גבוה או אפילו בטווח גבוה נורמלי, אבחון אחר הוא סביר. אם יש ליקויים אחרים נמצאים על בדיקות דם, הרופא עשוי לשלול CFS ולהתחיל בדיקת מצב אחר.
  • בדיקת נוגדנים:הרופא עשוי להזמין בדיקות נוגדנים כדי לקבוע אם היה לך זיהום קודם, כגון מחלת ליים, דלקת ריאות.
  • הרופא עשוי לבצע את בדיקות ההדמיה הבאות:
  • סריקות CT אוMRI של המוח שימושיות כדי לשלול הפרעות אחרות של מערכת העצבים המרכזית. התוצאות של סריקות CT ו-MRI הן נורמליות אצל אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית.
  • טיפולים אלטרנטיביים – טיפולים אלטרנטיביים מומלצים לאנשים עם תסמונת העייפות הכרונית כוללים עיסוי, דיקור סיני , כירופרקטיקה לטיפול הגולגולת, היפנוזה עצמית וכן טיפולי מגע. אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית עשויים להרגיש טוב יותר עם טכניקות כאלה.
  • אחוז האנשים שהתאוששו לחלוטין מתסמונת העייפות הכרונית אינו ידוע. לרוב האנשים עם תסמונת התשישות הכרונית מדווחים על שיפור בתסמינים שלהם לאורך זמן עם אסטרטגיות טיפול קבוע. אנשים עם תסמונת התשישות הכרונית עשויים לסבול מסימפטומים במחזוריות שבה יש להם תקופות של מחלה ואחריה תקופות של בריאות יחסית.
    רוב החולים מחלימים תוך חמש שנים מיום תחילת המחלה.