כולסטרול גבוה – הוא תופעה שכיחה ביותר בעולם המודרני. כולסטרול גבוה עלול לגרום להפרעות תפקודיות של איברי הגוף כמו הכבד והלב.
אופן השימוש
טי-3 1-כף ב ¾ כוס מים עד 3 פעמים ביום רחוק מארוחה.
הנחיות כלליות:
- אופן ההכנה: מזוג ¾ כוס של המשקה המועדף עליך (מים, מיץ טבעי, חלב, יוגורט, חלב סויה ועוד), הוסף טי-3, ערבב היטב ושתה מיד. יש להתרחק כחצי שעה לפחות מזמן הארוחה. אין לחמם את המוצר.
- אחסן במקום קריר ויבש, ואם אין ברשותך, שמור בקירור.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
כולסטרול גבוה – הגדרת המחלה
כולסטרול הוא תרכובת כימית, אשר מופקת באופן טבעי על ידי הגוף. הוא בנוי משילוב שלשומנים בדם וסטרואידים. כולסטרול הוא אבן הבניין של קרומי התא, ואחראי על פעילות הורמונים כמו אסטרוגן וטסטוסטרון.
כ- 80% של הכולסטרול בגוף מיוצר על ידי הכבד והשאר מגיע מהתזונה. המקורות העיקריים של כולסטרול תזונתי הם בשר, עוף, דגים ומוצרי חלב. חלקי בשר פנימיים, כגון הכבד, עשירים במיוחד בכולסטרול, מזונות ממקור צמחי אינם מכילים כלל כולסטרול. לאחר הארוחה, הכולסטרול התזונתי נספג מהמעי ומאוחסן בכבד. תפקיד הכבד הוא לווסת את רמות הכולסטרול בזרם הדם והוא יכול להפריש כולסטרול כאשר הגוף זקוק לו.
הדם נושא בתוכו סוגים שונים של שומנים החיוניים לתפקודי האדם, ביניהם הכולסטרול שמופיע בכמה צורות:
- כולסטרולHDL (כולסטרול בעל צפיפות גבוהה) אשר מסייע בפינוי עודף כולסטרול.
- כולסטרולLDL (כולסטרול בעל צפיפות נמוכה) אשר נוטה לשקוע בדפנותכלי הדם, ונקרא טריגליצרידים.
השומנים הכרחיים לתקינותן של פעולות רבות בגוף, אך כאשר נוצרת הפרה של האיזון בין השומנים החיוניים האלה, יחולו שיבושים קלים שיהפכו עם הזמן לשיבושים קשים, החל מחסימות ודלקות בכלי הדם, ועד למצב של הרס כלי הדם, הלב ועוד.כולסטרול גבוה גורם לחסימות כלי הדם ולאוטם שריר הלב והמוח.בעבר, כולסטרול גבוה נמצא בעיקר אצל מבוגרים, אך היום ניתן לראות כולסטרול גבוה גם אצל ילדים צעירים. למדנו לתעב את השומנים ובעיקר את הכולסטרול, אך עלינו לדעת שלא נוכל להתקיים בלעדיו. גורמים רבים מובילים אותנו לשיבושים קשים באיזון בין כל השומנים, ולכן רובנו חושבים ששומנים זה דבר רע ובמיוחד הכולסטרול. עד כדי כך אנו חוששים מפניו, בכך שאנו אף מכנים סוג מסוים של כולסטרול (LDL) ככולסטרול "רע". זכרו, גם לכולסטרול זה (LDL) יש תפקיד חשוב בתהליכים חשובים בגופנו ואין לזלזל בו. מצד שני, אנו חייבים את האיזון בין כל השומנים בדם כדי שתפקוד המערכות יהיה מושלם. כולסטרול כאמור הוא תרכובת אורגנית ממשפחת השומנים הסטרואידים. במצב תקין, הכולסטרול מגיע לכל האזורים בגוף דרך זרם הדם. בכבד – הכולסטרול מתחבר עם חלבון ושם נוצרת מולקולה הנקראת ליפופרוטאין אשר מתמוססת בדם. הכולסטרול לבדו, בגלל אופיו השומני אינו מתמוסס בדם. לכן כאשר יש שיבושים בתפקודי כבד נקבל כולסטרול לא מורכב עם חלבון, במצב זה שהכולסטרול שאינו מסיס במים / דם משבש וחוסם את כלי הדם.
כולסטרול מגיע לזרם הדם משני מקורות:
ממזון ומייצור עצמי בכבד, כאשר רוב הכולסטרול מיוצר בכבד.
כולסטרול הינו מרכיב חיוני ברקמות הגוף השונות וחשוב לבניית קרומי התאים (כלומר, המסגרת המקיפה את התא), בעיקר בתאי כבד ובתאי דם אדומים. כמו כן, כולסטרול משמש מרכיב במעטפת השומנית של תאי העצב והחומר המוצא לבניית הורמונים. לכולסטרול חשיבות רבה בייצור מיצי המרה וויטמינים: A,D,E,K.
שמות נוספים למחלה: Cholesterol
כולסטרול גבוה – סימפטומים
רמה גבוהה של כולסטרול אינה גורמת לסימפטומים אלא מהווה גורם סיכון למחלות אחרות. רמה גבוהה של כולסטרול נמדדת בבדיקות דם הבודקות את פרופיל השומנים בדם, ולא על פי תסמינים.במקרים נדירים של הפרעות שומנים בדם, עלולים להופיע תסמינים כמו בליטות בעור, בידיים או ברגליים, הנגרמות בעקבות הצטברות של כולסטרול עודף וסוגים אחרים של שומן.
כולסטרול גבוה – גורמים
ישנם מספר גורמי סיכון לכולסטרול גבוה, העלולים להעלות גם, בעקבות כך, את הסיכון למחלות לב. בין גורמי הסיכון נמצאים:
- עישון- עישון סיגריות גורם לנזק לדפנות כלי הדם ומעלה את היכולת שלהם לצבור משקעי שומן. עישון גם גורם לירידה ברמת הHDL.
- סוכרת- סוכר גבוה בדם מעלה את רמות ה-LDL כולסטרול, מוריד את רמות ה-HDL כולסטרול וגם פוגע בכלי הדם.
- תזונה דלה- מזונות העשירים בכולסטרול, כמו בשר אדום ומוצרי חלב עתירי שומן, מעלים את רמת הכולסטרול הכללית. גם שומן רווי, הנמצא במוצרים מן החי, ושומן טראנס, הנמצא במאכלים תעשייתיים למיניהם, מעלים את רמת הכולסטרול.
- היסטוריה של מחלות לב במשפחה מעלה את הסיכון לרמות גבוהות של כולסטרול ולמחלות לב שונות.
- השמנה- מדד מסת גוף(BMI) הגבוהה מ-30 מעלה את הסיכון לרמה גבוהה של כולסטרול.
- חוסר פעילות גופנית מעלה את הסיכון לכולסטרול גבוה. פעילות גופנית עוזרת להעלות את רמת הHDL כולסטרול("הכולסטרול הטוב") ולהוריד את רמת הLDL כולסטרול("הכולסטרול הרע").
- לחץ דם גבוה- לחץ דם גבוה מגביר את הלחץ על דפנות העורקים ועלול להגביר הצטברות שומן בעורקים.
כולסטרול גבוה – סיבוכים
כולסטרול גבוה עלול לגרום למצב הנקרא טרשת עורקים- הצטברות מסוכנת של כולסטרול ועוד משקעים שומניים בדפנות העורקים(פלאק). הפלאק גורם לעיבוי דופן העורקים והתקשחותם, ועלול להפחית את זרימת הדם ולגרום לסיבוכים שונים בעקבות כך, כגון:
- כאבים בחזה- במידה והעורקים הכליליים(המובילים דם ללב) מושפעים מהמצב, עלולים להופיע כאבים בחזה וסימפטומים נוספים של מחלת לב כלילית.
- הפלאק עלול להיקרע ולגרום ליצירת קריש דם. קריש דם שחוסם את זרם הדם לחלק מהלב יגרום להתקף לב.
- באותה מידה, קריש הדם עלול לחסום את זרימת הדם למח ולגרום לשבץ.
- מחלת עורקים היקפית- במידה והגפיים לא מקבלים זרימה מספקת של דם נוצרת מחלת עורקים היקפית. מחלת עורקים היקפית עלולה להיגרם בעקבות הצטברות הפלאק בידיים וברגליים. המחלה פוגעת בעיקר ברגליים. אנשים הסובלים ממחלת עורקים היקפית בעלי סיכון גבוה יותר ללקות בהתקפי לב, שבץ מוחי ולהזדקק לכריתת איברים.
כולסטרול גבוה – אבחון
בבדיקת דם המודדת פרופיל שומנים, ניתן להעריך את רמת הכולסטרול בדם. הבדיקה מודדת את רמת הכולסטרול הכללי, את ה-LDL כולסטרול, HDL כולסטרול ואת רמת הטריגליצרידים(סוג נוסף של שומנים הנמצאים בדם). בדיקת הדם לפרופיל שומנים נמדדת לאחר צום של כ-12 שעות, על מנת לתת תוצאה מדויקת ככל האפשר.