סרטן השד – מקורו בהתפתחות סרטנית ברקמת השד. סרטן השד מופיע בעיקר אצל נשים, אך פוגע גם בגברים.
אופן השימוש
קיירטיב-וי 1-2 כמוסות פעמיים עד 3 ליום.
* לא בזמן הארוחות
טי-3 1-כף ב ¾ כוס מים עד 3 פעמים ביום רחוק מארוחה.
הנחיות כלליות:
- אופן ההכנה: מזוג ¾ כוס של המשקה המועדף עליך (מים, מיץ טבעי, חלב, יוגורט, חלב סויה ועוד), הוסף טי-3, ערבב היטב ושתה מיד. יש להתרחק כחצי שעה לפחות מזמן הארוחה. אין לחמם את המוצר.
- אחסן במקום קריר ויבש, ואם אין ברשותך, שמור בקירור.
- עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
- לשמור במקום קריר ואפל.
- המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה
לייבטיב 2 כמוסות, פעמיים ביום, עם הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
* הערה: על המטופל להיות בקשר מתמיד עם הרופא המטפל בנוגע לתהליך הקונבנציונלי.
על בסיס הרפואה הקונבנציונלית פיתחו מדענים שיטה מבוססת מחקרים קליניים עם תוצאות מובהקות אשר מוכיחות שלאדם יש את היכולות לרפא את עצמו כאשר התנאי שמירת האיזון, אשר יוביל לאיזון מערכות כללי ויסייע למנוע או לרפא את האדם בעצמו. רפואה זו באה לבחון את התהליכים שמתרחשים בגוף, מה מקור השיבוש וכיצד ניתן למנוע אותו, לעכב אותו (מתוך תפישת האטת תהליכים) ולהקטין את הנזק שנגרם. נקודת המוצא: ראיית האדם כמכלול שלם בכל האספקטים של האדם המנטאליים, הנפשיים והפיזיים. פגיעה פיזית גוררת בהכרת פגיעות מנטליות ולהיפך.
על פי הרפואה הפונקציונלית: בני האדם מחולקים לחמש קבוצות טיפוס עיקריות ושילובים בתוך הקבוצות. לכל קבוצת טיפוס יש מאפיינים ונטיות שעל פיהן ניתן לסווג את האדם לקבוצות השתייכותו. השתייכות לקבוצה מאפשרת לימוד הנטיות והרפואה הפונקציונלית דואגת יאוזן לפי נטיית הטיפוס הבסיסית שלו. איזון הנטייה ימנע שיבושים באיכות החיים וישמור על בריאות האישה ותחזוקתה ובכך למנוע /לעכב/להקטין את הנזקים. כך זה מתנהל גם כשמדובר בסרטן.
מניעת מחלת סרטן השד
לאיזון טבעי ומלא של המערכת ההורמונלית חשיבות מכרעת לתקינות פעילויות הגוף. הורמונים ואנזימים הם קטליזאטורים (זרזים) המפעילים, מבקרים ומאזנים את כל התהליכים והמערכות בגוף האדם. הפרת האיזון בגוף מרמזת כי המערכות ההורמונאליות והאנזימטיות אינן מתפקדות כראוי.
ברפואה הפונקציונאלית אנו מספקים כלים (זרזים) לאישה אשר מעוררים מערכות לתגובה נכונה, מאפשרים לה לאזן את המערכות בעצמה, הן מבחינה מנטאלית, נפשית ופיזית. האיזון יוביל חזרה לפעילות תקינה, שיפור איכות החיים, מניעת מחלות. אם האישה חלתה האיזון ישפר את סיכוייה להחלים.
* יש לזכור, קל יותר למנוע מחלות מאשר להתמודד בזמן הופעת המחלה.
גורם חשוב נוסף אשר מכשיל את מערכות הגוף ויכול להוביל להתפרצות מחלת סרטן השד הוא לחץ נפשי ומנטאלי מתמשך אשר יוצר קונפליקטים בלתי פתירים אצל האישה. הרפואה הפונקציונאלית רואה בגורם זה ואת חוסר האיזון ההורמונלי הכולל את האשמים הרלבנטיים ביותר להופעת סרטן השד. הם משבשים את האיזון ומאיצים תהליכים אשר עלולים להוביל במצבים מסוימים גם להתפרצות מחלת השד.
תאים פגומים נוצרים בגוף כל הזמן, כאשר האישה מאוזנת – מערכות ההגנה מזהות תקלה ומנטרלות את התאים הללו ולא מאפשרים להם להתפתח. בגישה הפונקציונאלית חשיבות רבה לאיזון מנגנוני ההגנה והזיהוי של הגוף כדי להקטין את הסיכוי להתפתחות סרטן השד או מחלות אחרות.
מחקרים הראו שבנשים שלקו בסרטן השד מערכות הזיהוי לא פעלו ועימם גם מערכות הבקרה והתפעול. גורם חשוב באיזון תפקודי מערכות ההגנה והזיהוי הוא תוסף פונקציונליכפטריות לנטינן ואגריקוס (כמו שיש בקיירטיב). סטרס חמצוני מהווה גורם משמעותי להיווצרות סרטן השד. סטרס חמצוני פוגע בשרשרת הנשימה התאית ויוצר מצב של דיכוי פעילות התא, ויצירת עודפי רדיקאלים חופשיים, הגורמים לנזקים קשים בתאים. תאי סרטן בעצמם גורמים לסביבת התאים הנורמאלים לסטרס חמצוני.
רוב המחקרים הם סטטיסטיים והם אינם בהכרח מתאימים לכולם. הם אינם מסוגלים לכלול את כל המרכיבים המשפיעים על האישה. הסיבות לסרטן השד לפי מחקרים קליניים הן רבות ומגוונות אך אינן מוכחות די הצורך. מקובל כיום כי הסיבות הידועות הן: תורשה – 15% תזונה לקויה – 35% לפי הרפואה הפונקציונלית חוסר איזון הורמונלי, לחץ נפשי ומנטאלי מתמשך וסטרס חמצוני מהווים את רוב הסיבות לסרטן השד.
תא סרטני, לא חשוב היכן הוא ממוקם, הוא תא שהשתבשו בו התהליכים הנורמאליים. התא מתחלק במהירות (ובכך מכפיל את כמותו בכל זמן קצר), לעומת חלוקה בתא נורמאלי היא כל 28 יום. בנוסף לכך התא הלא נורמאלי, במקרה זה התא הסרטני, אינו נהרס כפי שנהרס תא נורמאלי לאחר 28 יום. כך התאים הסרטניים מתרבים ותופסים נפח ובנוסף הורסים את התאים סביבם. ריבוי תאים סרטניים יוצר רקמה סרטנית דחוסה. הרקמה הסרטנית מאוד דחוסה ומגיעה עד ל- 20 אטמוספירות ולכן קשה לפרק גושים אלו והרופאים נעזרים הניתוח להסרת הגידול
עצות קטנות שמקטינות את הסיכון לחלות בסרטן השד:
- הקפידי על איזון הורמונליכללי ובאופן טבעי.
- מומלץ לאישה לצרוךלצורך כך חומצות שומן חיוניות ובאיזון ורצוי להתחיל בגיל צעיר- 25.
- הימנעי משימוש בהורמוניםהמפרים למעשה את האיזון. איזון יושג רק באמצעות האישה עצמה. הוספת הורמונים סינתטיים או דמוי הורמון צמחי יגרום להפרת האיזון ולנזקים לפי ד"ר לי ארה"ב.
- הקפידי על תזונהמאוזנת ומגוונת.
- המלצות תזונתיות – ירקות כמו: סלק, גזר, ברוקולי, דלעת ועוד. פירות: תפוחים, תאנה, לימון ועוד. דגנים מלאים, קטניות, אגוזים. תה ירוק.
- הימנעי או צמצמי מאכלים כגון: בשר בקר, ביצים, חלב ומוצריו, שומן מהחי, אלכוהול, סוכרים ועוד.
- בצעי פעילות גופניתאירובית נמרצת לפי יכולתך, כ- 45 עד 60 דקות בכל יום.
- בצעי פעולות הרפייה – יוגה, מדיטציה ועוד. אם הלחץ שאת נתונה בו גדול הינך יכולה להשתמש בתוסף פונקציונלי, כדי להגיע לשלווה, הרפיה, רגיעה ושמחת חיים.
- שמרי על משקל תקיןבסיוע תזונה מאוזנת ופעילות ספורטיבית.
- אזני פעילויותמערכת העיכול – אם יש סימנים להפרעות במערכת כמו: שלשול, עצירות, גזים, נפיחות או כאב הם מרמזים על חוסר איזון במערכת העיכול הפוגע בפלורת החיידקים החיונית ובאנזימים. מצב זה יגרור לתפקודי כבד לקויים ועקב כך הצטברות רעלים במערכת. ניתן להשתמש בביוקל (סיבי fos+os) ובקלטיבכדי להחזיר את מערכת העיכול לאיזון.
איך ניתן לשפר את איכות חייהן של החולות?
ניתן לשפר את יכולת הריפוי או השיקום, להלן ההמלצות הבאות:
לבצע בדיקות בהתאם למומלץ. בנוסף לטיפולים הקונבנציונאליים מומלץ שימוש בתוספים פונקציונאליים טבעיים על מנת לנסות להחזיר את האיזון למערכות הגוף.
סרטן השד – הגדרת המחלה
השדיים עשויים שומן, בלוטות ורקמת חיבור (סיבי). לשד יש רשת סבוכה של אונות, שהן בלוטות חלב מתוכן מגיעות צינוריות זעירות ואשר מתחברות יחד, בסופם אל הפטמה. בצינורות אלה מתרחשות 80% ממקרי סרטן השד. סרטן המתפתח באונות נקרא סרטן אונתי. כ- 10-15% ממקרי סרטן השד הם מסוג זה.
קיימים מספר סוגים של סרטן השד, כאשר הסוגים שפחות נפוצים כוללים סרטן כתוצאה מדלקתיות, סרטן מדולרי, סרטן קולואיד, גידולים מעורבים, סוג של סרטן שבו מעורבת הפטמה קשור למחלת פאג'ט.
אף על פי שסרטן השד הוא בעיקר מחלה של נשים, 1% ממקרי סרטן השד יופיע בקרב גברים.
לאחת מכל שמונה נשים יש סיכוי לפתח סרטן שד פולשני. שיעורי התמותה יורדים באופן משמעותי בשנים האחרונות. ירידות אלה הן תוצאה של מודעות מוגברת ושיטות טיפול משופרות.
- כאשר הסרטן מתפשט לתוך רקמות השד הוא מכונה חדירה סרטנית.
- כאשר הסרטן מתפשט מן הצינורות לתוך הרווחים הסמוכים הוא נקרא חדירה קרצינומות.
- סרטן המתפשט מן האוניות נקרא קרצינומה אונתית.
- סרטן במצב רציני ביותר הוא סרטן גרורתי (גרורה – סרטן שהתפשט מן המקום שבו התחיל לרקמות אחרות רחוק מאתר הגידול המקורי). המקום הנפוץ ביותר לגרורות של סרטן השד הוא חדירה לתוך בלוטות הלימפה בבית השחי או מעל לעצם הבריח באותו צד שבו התפתח הסרטן. אתר נפוץ אחר של גרורות סרטן השד הוא המוח.
התפתחות סרטן השד תלוי בעיקר בגיל ומין:
- מין –הוא בעל הסיכוי הגדול ביותר לסרטן השד אשר מתרחש בעיקר אצל נשים.
- גיל – הוא גורם קריטי. סרטן השד יכול להופיע בכל גיל, למרות שהסיכוי לסרטן השד עולה עם הגיל.
על פי מחקרים, הסיכוי לפתח סרטן בשד אצל נשים לבנות גבוה יותר מאשר אצל נשים אפרו אמריקאי. אישה עם היסטוריה של סרטן השד יש סיכוי של פי שלושה עד ארבעה לפתח סרטן חדש בשד השני או בחלק אחר של אותו השד.
הרפואה הקונבנציונלית חוקרת ומחפשת מענה לסוגי הסרטן למיניהם (המוגדרת בהיקפיה כמגפה).
* לבדיקות וגילוי מוקדם של המחלה יש חשיבות רבה וכל זאת כדי לשפר את ההתמודדות מול המחלה.
סרטן השד – סימפטומים
לסרטן שד בשלב מוקדם אין סימפטומים זה בדרך כלל גם לא כואב. סרטן השד לרוב מתגלה לפי סימפטומים קיימים, או על ידי מציאת חריגות של הממוגרפיה או תחושת גוש בשד. גוש בבית השחי או מעל עצם הבריח, אשר לא נעלם עשוי להיות סימן לסרטן.
סימפטומים אפשריים נוספים הם:
- הפרשות השד– הפרשה מהשד היא בעיה נפוצה והיא כמעט סימפטום של סרטן. הפרשה שהיא משד אחד או שניהם ההפרשה יכולה להיות מעורבת בדימום, כל הפרשות השד יש להיבדק.
- היפוך הפטמה. שינוי במבנה השד– כאשר השינוי מופיע הוא מצריך בדיקת רופא.
- שינויים בעור המכסה את השד– שינויים בעור השד כוללים אדמומיות, שינויים במרקם, וקימוט. שינויים אלה נגרמים בדרך כלל על ידי מחלות עור אך לעתים יכולה להיות קשורה לסרטן השד.
גושים בשד לרוב אינם סרטניים. את כל הגושים בשד, צריך לבדוק על ידי רופא.
סרטן השד – גורמים
הנתונים מראים ש:
- סרטן השד הינו הסוג השכיח ביותר בישראל.
- סרטן השד הוא גורם התמותה מספר אחד בנשים בישראל מתחת לגיל 60.
- בכל שנה מאובחן סרטן השד ב- 3,500 נשים, ונפטרות מהמחלה כ-850.
- העובדות מראות כי, יותר נשים חולות בסרטן השד יחסית לשנים קודמות.
גורם גנטי:
כבר זמן רב ידוע שהיסטוריה משפחתית יכולה להיות גורם לסיכון לחלות סרטן השד. הסיכוי גבוה אם סרטן השד התפתח בגיל צעיר, היה סרטן בשני השדיים, אצל קרוב המשפחה. קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אמא, אחות, בת) הם החשובים ביותר בהערכת הסיכון. קרובי משפחה מדרגה שנייה (סבתא, דודה) עם סרטן השד עשוי גם להגדיל את הסיכוי. סרטן השד אצל גברים גם הוא מעלה את הסיכוי לקרובי משפחה גם לגברים וגם לנשים. קרובי משפחה עם סרטן שד גם סרטן השחלות יכולה להגדיל את הסיכוי סרטן השד.
גורמים הורמונליים:
להשפעות הורמונליות יש תפקיד בהתפתחות סרטן השד. נשים שהתחילו את המחזור שלהן בגיל צעיר (11 ומטה) או מסיימות את המחזור בגיל מאוחר- הבלות (55 ומעלה) יש סיכון מעט גבוה יותר לפתח סרטן שד. הבאת ילד לעולם לפני גיל 30, עשוי לספק הגנה מסוימת, נשים ללא ילדים עלולים להעלות את הסיכון לפתח סרטן השד. גלולות למניעת הריון למרות שלא הוכח בוודאות יש סיכוי להגדיל לחלות בסרטן השד. מחקר גדול שנערך הראו סיכון מוגבר לסרטן השד לאחר גיל המעבר, נשים שנטלו שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון במשך כמה שנים. לכן, נשים אשר שוקלות טיפול הורמונלי בשל תסמיני גיל המעבר דורש צריך מחשבה מעמיקה את הסיכון מול התועלת.
גורמים תזונתיים:
נראה שסרטן השד מתרחש בתדירות גבוהה יותר במדינות עם צריכה תזונתית גבוהה של שומן, בעיות של עודף משקל או השמנת יתר היא גורם לסיכון ברור לסרטן השד, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר. מספר מחקרים שמשווים קבוצות של נשים עם דיאטות קשות ודלות שומן, לא הצליחו להראות הבדל בשיעורי סרטן השד.
צריכת אלכוהול:
השימוש באלכוהול הוא גם ידוע כגורם סיכון לפיתוח סרטן השד. הסיכון גדל ככל שכמות האלכוהול הנצרכת גבוהה. נשים אשר צורכות 2-5 משקאות אלכוהוליים ליום נמצאים בסיכון של אחד וחצי פעמים מאשר אנשים שאינם שותים, לפיתוח סרטן השד.
פעילות גופנית:
מחקרים גם מראים כי פעילות גופנית סדירה עשויה למעשה להפחית את הסיכון של אישה לפתח סרטן השד. מחקרים לא קבעו בוודאות כמה פעילות נדרשת להפחתה משמעותית בסיכון. מחקר אחד מן יוזמת בריאות הנשים (WHI) הראה כי פעילות של 01:45 שעות בשבוע בהליכה מהירה מפחיתה את הסיכון לסרטן השד של האישה הסיכון ב-18%.
במחלת שד שפירה שינויים בשד נפוצים מאוד. השדיים הם גבשושים עם רקמה מעובה מעט והן קשורות לעיתים קרובות עם אי נוחות בחזה, בעיקר לפני הווסת. מצב זה אינו מוביל לסרטן השד. עם זאת, סוגים מסוימים אחרים של שינויים שפירים בשד, כגון אלו שמאובחנות בביופסיה כמו שגשוג, או hyperplastic, עשויים לגורם לנשים להתפתח בשלב מאוחר יותר של סרטן השד.
גורם סביבתי:
טיפולי הקרנות מגדיל את הסבירות לפתח סרטן שד אבל רק לאחר זמן ממושך. לדוגמה, נשים שקיבלו טיפול קרינתי בפלג הגוף העליון לטיפול של מחלת הודג'קין לפני גיל 30 יש סיכוי גבוה משמעותית לסרטן השד מאשר באוכלוסיה הכללית.
סרטן השד – סוגי המחלה
- DCIS– סרטן שד לא פולשני בו התאים הסרטניים נמצאים בצינורות החלב ועוד לא התפשטו לשאר רקמת השד (שלב זה נקרא גם "שלב 0").
- סרטן שד פולשני– מצב שבו התאים כבר התפשטו לשאר רקמת השד ואף לבלוטות לימפה וחלקים אחרים בגוף.
- סוגים של סרטן שד פולשני:
- IDC – הסוג הפולשני הנפוץ ביותר. סרטן שהתחיל בצינורות החלב והתפשט לרקמה השומנית שבשד. סוג זה עלול בהמשך לפתח גרורות ולהתפשט לאזורים שונים בגוף.
- ILC – סוג זה מתחיל בבלוטות החלב וגם עלול לפתח גרורות לשאר הגוף.
ישנם סוגים נוספים ופחות נפוצים של סרטן שד פולשני, כמו סרטן שד דלקתי ועוד.
סרטן השד – סיבוכים
הסיבוך החמור ביותר של סרטן השד הוא היווצרות גרורות – התפשטות של תאים סרטניים מהשד אל אזורים אחרים בגוף. התאים הסרטניים יכולים להתפשט בגוף על ידי מעבר דרך כלי הדם או דרך כלי הלימפה. גרורות של סרטן השד נפוצות בעיקר בבלוטות הלימפה, בריאות, בכבד, בעצמות, בעור ובמח. הגרורות עלולות להופיע גם שנים אחרי אבחון סרטן השד, ואף אחרי טיפול בו.
סיבוך נוסף של סרטן השד הוא הישנות שלו לאחר הטיפול בו. לעיתים, גם לאחר טיפול בסרטן, ישנם תאים שלא מושמדים. תאים אלה נשארים בגוף ועלולים בהמשך החיים להתרבות ולהפוך שוב לגידול סרטני. הישנות של סרטן השד עלולה להתרחש מספר חודשים ואף מספר שנים לאחר הטיפול בסרטן, ויכולה להתרחש בשד או באזורים אחרים בגוף.
סרטן השד – אבחון
סרטן השד מתפתח במשך חודשים או שנים. ברגע שהוא מזוהה, מתחיל הטיפול, כי סרטן השד הוא הרבה יותר קשה לטיפול כיוון שהוא ממהר להתפשט, לכן הטיפול צריך להיות דחוף ביותר.
התסמינים כוללים:
- מציאת גוש בשד.
- מציאת גוש בבית השחי או מעל עצם הבריח, אם לא נעלם בתוך שבועיים.
- התפתחות הפרשות מהפטמה.
- שינויים במבנה הפטמה או העור בשד, אדמומיות או נפיחות המראים על דלקת או כאב.
הבדיקות לאבחון סרטן השד בדרך כלל מורכבות ממספר שלבים וכוללות:
- בדיקה של השד–בדיקת השד בדיקת שד מלאה כולל בדיקה חזותית מישוש של השדיים, בתי השחי, ואת האזורים סביב עצם הבריח שלך. במהלך הבחינה, על ידי המשוש יתגלה גוש או תחושת עיבוי.
- ממוגרפיה– ממוגרפיה ממוגרפיה הוא צילומי רנטגן של השד שעשויים לסייע להגדיר את טיבו של גוש. ממוגרפיה מומלץ גם לגילוי מוקדם של סרטן. בדרך כלל, אפשר לומר מתוך הממוגרפיה אם הגוש בשד הוא סרטן השד, אבל הבדיקה אינה אמינה ב- 100%. בממוגרפיה אחוז הפספוס הוא כ- 10-15% ממקרי סרטן השד.
- אולטרסאונד או MRI – אולטראסאונדשל השד נעשה לעיתים קרובות כדי להעריך גוש בשד. גלי אולטראסאונד יוצרים תמונה של החלק הפנימי של השד. זה יכול להראות אם מסה מתמלא נוזל (פיברוזיס) או מוצקים. בסרטן בדרך כלל המרקם הוא מוצק, בעוד רבות מציסטות הם שפירות. האולטראסאונד יכול גם לשמש מדריך לביופסיה או להסרה הצטברות של נוזל. בדיקת MRI עשויה לספק מידע נוסף שעשוי להבהיר את הממצאים אשר נצפו בממוגרפיה או באולטרסאונד.שימוש ב MRI הוא אינו בדיקה שגרתי של סרטן, אך עשוי להיות מומלץ במצבים מיוחדים.
- ביופסיה– ביופסיה היא הדרך היחידה לאבחן סופית סרטן השד. כל גוש בשד שאינו מוגדר כגידול שפיר, יש לקחת ממנו ביופסיה. ביופסיה היא הדרך היחידה לאבחון סרטן השד בוודאות, עי לקיחת ביופסיה של הרקמה הנדונה. בביופסיה, נלקחת חתיכה קטנה מאוד של רקמה מן הגוף לבדיקה אשר נבדקת על ידי פתולוג כדי לקבוע אם יש סרטן. מספר טכניקות של ביופסיה זמינות.
סרטן השד – בשורות המחקר
הרפואה מנסה מזה שנים רבות לבחון מה גורם לסרטן לפרוץ. בשנים האחרונות מרכיב גנטיקה במקרים של סרטן השד תופס תאוצה ורבים מהמסלולים להסברה ואבחון מושתתים על עובדה זו. ההשערה כיום היא כי גורם תורשתי פוגע ב 10% מהנשים החולות בסרטן השד. גורמים נוספים שנבדקו ואובחנו כמסייעים להתפרצות המחלה הינם: טיפולים הורמונאליים, סטרס (לחץ), תזונה לקויה, רעילות (כתוצאה מרעלים המוספים למזון, ומוטציות ברכיבי התזונה שלנו) השמנה, עישון, קרינה ועוד.
מחקרים רבים בעולם מראים כי צריכה גבוהה של הורמונים במשך שנים רבות קשורות קשר ברור בעיקר להיווצרות סרטן השד, אך גם לסוגים אחרים של סרטן. ניסויים קליניים רחבי היקף שנערכות בארצות הברית במשך 5 שנים, חשפו סיכון מוגבר ללקות בסרטן השד וממחלות קשות אחרות, אחרי טפול הורמונלי.
ניסוי קליני רחב היקף שעקב אחרי 16,608 נשים בגיל המעבר אשר חלקם נטלו שילוב של הורמונים וחלקם נטלו תרופות דמה (פלצבו) במשך 5 שנים גילה כי אחוז ניכר מבין הנשים אשר נטלו הורמונים לעומת אלו אשר נטלו תרופות דמה, חלו בסרטן השד, בנוסף לעליה בהתקפי לב, שבץ מוחי ועוד. לאור התוצאות הללו הוחלט על הפסקת הניסוי וקמה צעקה גדולה בעולם המדעי ובקרב הנשים בעולם.
הטיפול בסרטן השד כולל:
- טיפולים הורמונאליים.
- ניתוח להסרת הגידול או השד (ושיחזור).
- סוגים רבים של כימותרפיה.
- סוגים שונים של הקרנות.
המטרה בטיפולים הקונבנציונליים היא להילחם בגידול ולא טיפול בגורם להיווצרותו.
בשיטת טבעוני המטרה לאבחן את האדם ולא את המחלה. על פי האבחון יותאם הטיפול הטבעי המסייע לאיזון האישה. האיזון מוביל את האישה לשיקום עצמי.
סרטן השד הנתונים מצביעים על עובדות הנתונים לתופעה זו מצביעים על צורך לטפל, לחקור ולבחון השכם והערב במניעת הבעיה ולתמוך בקבוצת הסיכון שתישאר מוגנת, ושהסרטן לא יפרוץ.