דלקת פרקים – שייכת לקבוצת מחלות הכוללות נזק דלקתי במפרקי הגוף. דלקת פרקים גורמת לכאבים ועשויה לפגוע ולהביא להרס הפרקים.
אופן השימוש
לייבטיב 2 כמוסות, פעמיים ביום, עם הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
טיפים למחלת דלקת פרקים
פעילות גופנית מתאימה (לא קיצונית) הכוללת נשימות עמוקות תסייע לשיפור זרימת הדם והקלת הכאבים. מומלץ גם לאזן את התזונה: להרבות בירקות מגוונים, אגוזים לא קלויים, שמן זית. יש להימנע: מחצילים, תפוחי אדמה, פלפלים, עגבניות, חלב, בשר אדום.
מניעת מחלת דלקת פרקים
לא ניתן למנוע התפתחות של מחלות רבות אשר גורמות דלקת פרקים, לרבות דלקת מפרקים שגרונית.אוסטאוארטריטיס היא הגורם השכיח ביותר של דלקת פרקים, אשר נחשב תוצאה של "בלאי" המפרק לאורך מספר שנים. כמה שינויים פשוטים באורח החיים יכולים לעזור להפחית את הבלאי, כולל ירידה במשקל, נעלי נוחות, או לימוד טכניקות בטוחות להרמה, ואלה עשויים להקטין את הסיכוי לפתח דלקת מפרקים ניוונית מאוחר יותר בחיים.
דלקת פרקים – הגדרת המחלה
דלקת פרקים היא קבוצת מחלות הכוללות נזק דלקתי במפרקי הגוף. כמאתיים מחלות שונות יכולות לגרום לדלקת מפרקים בצורות שונות.
בשנים האחרונות חלה עליה בדלקת פרקים בקרב האוכלוסיה, ובמיוחד בחורף.
חלק מהכאבים נובעים ממחלות פרקים מוגדרות, ולחלק אחר אין הגדרה מדויקת – אך הכאבים נמצאים. ברפואה הפונקציונלית מנסים לאתר את הגורמים האפשריים לכאבים אלה, ולא לטפל רק בסימפטום, המתבטא בכאב.
כאבי מפרקים יכולים להשפיע על מיפרק אחד או יותר ועלולים להיגרם על ידי סוגים רבים של פציעות או מצבים.
ישנם סוגים רבים של דלקת פרקים והנפוצים ביותר הם: אוסטיאוארתריטיס, דלקת מפרקים שגרונית, גאוט, בורסיטיס תוצאה של נקעים, ופציעות אחרות. דלקת מפרקים שיגרונית היא מחלה אוטואימונית שגורמת נוקשות וכאבים במפרקים. אוסטיאוארתריטיס כרוכה בגידול של דורבנות עצם ושחיקה של הסחוס במפרק. תופעה זו נפוצה מאוד אצל מבוגרים מעל גיל 45 ויכולה לגרום כאבי מפרקים.
דלקת פרקים היא תלונה שכיחה מאוד. בסקר בינלאומי נמצא, כי כשליש מהמבוגרים דיווחו על דלקת פרקים. כאב בברך היה התלונה השכיחה ביותר, ואחריו כאבים בכתף וכאבים בירך.
דלקת פרקים עלולה להיגרם על ידי נזק למבנה בתוך המפרק עצמו, או נזק למבנה סמוך – משותף, כגון גיד.
כאבי מפרקים עשויים להיות עקב נזק מקומי בתוך המפרק, או עשויים להיות רק חלק אחד של התהליך – מחלה סיסטמית.
אחת ההבחנות החשובות ביותר היא: האם כאבי מפרקים נגרמים על ידי דלקת של המפרק (תגובה של כשל חיסוני, נפיחות, אודם וחום), או אם יש כאבי מפרקים ללא דלקת.
הבנת הגורמים מחוללי הכאב יקצרו את משך הטיפול, ויהוו טיפול אמיתי באדם ולזמן רב.
דלקת פרקים – סימפטומים
התסמינים של דלקת פרקים כוללים: כאב, דלקת, נוקשות ונפיחות. כאבי מפרקים הם התסמין השכיח ביותר אשר רוב האנשים יחוו בשלב כלשהו בחייהם.
כאבים אלו יכולים לנוע בין כאב מעצבן במקצת עד כאב מתיש. כאב זה יכול לחלוף אחרי כמה שבועות (בדלקת אקוטית) או להימשך מספר שבועות או חודשים (בדלקת כרונית). כאבים ונפיחות במפרקים יכולים להשפיע על איכות החיים שלנו אפילו לטווח קצר. תהיה הסיבה אשר תהיה, כאב פרקים יטופל בדרך כלל עם תרופות, פיזיותרפיה, או טיפולים אלטרנטיביים. המטרה היא להפחית כאב ודלקת, ולשמר את תפקוד המפרקים.
דלקת פרקים – גורמים
- זרימת דם לקויה.
- לחץ רגשי.
- חוסר איזון הורמונלי.
- איכות דם ירודה.
- חוסר חמצן תקין בדם.
- תזונה לקויה.
- בעיות במערכת העיכולעלולות להשפיע באופן עקיף על מצב הפרקים.
- פגיעה מקומית במפרק עד לכל הגוף.
לעתים קרובות התנאים המלווים הזדקנות נורמלית עשויים להשפיע על העצמות והמפרקים בדרכים הגורמות לכאב כרוני, אשר יכול להיגרם על ידי גורמים רבים ושונים.
סיבות נפוצות אחרות הן פגיעות נזק עצבי אשר אינן מצליחות להחלים כראוי. לדוגמה כאבי גב עלולים להיגרם על ידי גורם יחיד, או שילוב של גורמים אלה: יציבה לקויה, הרמה או נשיאת חפצים כבדים בצורה לא נכונה,עודף משקל ועוד.
דלקת פרקים – סוגי המחלה
המחלות הכוללות כאבי פרקים:
- מחלות אוטואימוניות, כגון: דלקת מפרקים שגרונית, זאבת, שיגדון.
- מחלותזיהומיות, כגון: דלקת נגיפית, דלקת הכבד ,שפעת, מחלת ליים, חצבת, חזרת, קדחת השיגרון,אבעבועות רוח.
- מחלות כתוצאה מפגיעה, כגון: שבר, אוסטיאוארתריטיס, אוסטאומיאליטיס, דלקת פרקים, דלקת בגיד, מאמץ יתר, נקעים.
- מחלות אשר גורמות לכאבי פרקים או שתופעות הלוואי שלהן הם כאבי ו/או דלקות פרקים: סרטןמתקדם שהתפשט אל העצמות, סרטן העצם, עצמות שבורות, אמתחת, נקיעה, פיברומיאלגיה, שיגדון, המוכרומטוזיס, דלקת מפרקים שגרונית בנוער, זאבת, מחלת ליים, אוסטאוארטריטיס, אוסטיאופורוזיס, מחלת פאג'ט של העצם, דלקת פרקים, דלקת מפרקים שגרונית, רככת.
דלקת פרקים – אבחון
הבדיקות שבדרך כלל עושים במצב של דלקת פרקים:
- בדיקת דם מבדלת
- צילום רנטגן
- שקיעת דם
- בדיקות דם ספציפיות למחלות אוטואימוניות שונות
- בדרך כלל מומלץ על פיזיותרפיה ושיקום של השרירים
- לעיתים נחוץ הליך כירורגי רפואי כדי להסיר נוזל מתוך המפרק הכואב