שפעת– היא מחלה מדבקת, אחת מהמחלות הוויראליות הזיהומיות הנפוצות ביותר. שפעת מלווה בתסמינים מערכתיים, החל מעייפות קלה עד כשל מערכת הנשימה.
אופן השימוש
קיירטיב-וי 1-2 כמוסות פעמיים עד 3 ליום.
* לא בזמן הארוחות
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
שפעת – הגדרת המחלה
שפעת הינה מחלה אשר נגרמת בעקבות זיהום של נגיף השפעת – influenza ושייכת למחלות מערכת הנשימה. נגיף השפעת – וירוס מסוג RNA, תוקף את מערכת הנשימה הכוללת את האף, הגרון והריאות. מחלת השפעת היא אחת המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר ונחשבת כמחלה מדבקת מאוד. נגיף השפעת עלול לגרום למחלה קלה עד קשה ואף לגרום למוות. שפעת שונה מהצטננות רגילה ובדרך כלל מופיעה בפתאומיות.
שפעת מתאפיינת בחום גבוה, עייפות, צמרמורות, שיעול, כאבי ראש, בחילות והקאות, שלשול, כאבי שרירים, כאבי גרון, כישלון מערכת הנשימה ועוד. תסמיני שפעת בדרך כלל מופיעים במשך כ- 1-2 שבועות. תסמיני שפעת תורמים לאובדן משמעותי של ימי עבודה, סבל אנושי, תמותה ותחלואה.
מחלת השפעת יוצרת שיבוש כלשהו באיזון ובכיול מערכות ההגנה והחיסון של גופנו. שפעת נפוצה אצל ילדים, מכיוון שהסיכון שלהם לחלות בשפעת גבוה יותר. כך גם אצל קשישים, נשים בהריון, אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה ואנשים הנוטים לחלות במחלות כרוניות.
הוירוס חודר לגוף דרך הריר שבממברנת האף, העיניים או הפה. הנגיף בדרך כלל מועבר מאדם לאדם באוויר על ידי אירוסולים – בעקבות התעטשות או שיעול, אך גם על ידי מגע ישיר במשטחים המזוהמים בנגיף. לכן שמירה על סטריליות ושטיפת ידיים תכופה מפחיתה את הסיכון לקבל את הנגיף.
במאה ה-20 התרחשו שלוש מגיפות, שנבעו מהופעת זן חדש של הנגיף, שגרמו להרג של מיליוני אנשים. בניגוד לרוב הזיהומים בדרכי הנשימה, כגון הצטננות ושפעת, שפעת עלולה להסתבך ולהגיע למצבים קשים.
נגיפי השפעת משתנים כל הזמן וזנים חדשים של וירוס השפעת עלולים להגיע לבני אדם מבעלי חיים. אדם שנדבק בסוג מסוים של נגיף השפעת שכבר היה חולה בו בעבר – יהיו לו כבר נוגדנים לאותו סוג של הנגיף, והמחלה אצלו תהיה פחות חמורה או שלא תהיה כלל הידבקות. אך במצב בו אדם נדבק בסוג חדש של נגיף השפעת, מערכת החיסון שלו לא מכירה את הנגיף וזהו מצב מסוכן.
אדם שהיה חולה בשפעת עלול להדביק אנשים אחרים במשך 7 ימים לאחר תחילת המחלה. ניתן לאבחן שפעת כ-24 שעות לפני הופעת הסימפטומים. לכן אדם יכול להעביר את הנגיף יום שלם לפני שהוא יודע שהוא חולה.
תסמיני שפעת אצל ילדים זהים לתסמינים אצל מבוגרים. יש לעקוב ולטפל במיוחד בשפעת אצל ילדים מכיוון שילדים נוטים יותר לפתח סיבוכים הקשורים לשפעת. בנוסף, ילדים נוטים יותר להדבק בשפעת בגנים ובבתי הספר.
שפעת אצל תינוקות יכולה להתפתח למחלה רצינית ואף להיות מסכנת חיים, לכן חשוב מאד להגן על תינוקות וילדים קטנים משפעת.
שפעת – סימפטומים
תסמינים לשפעת כוללים:
- צמרמורות.
- חום– בדרך כלל בזמן שפעת נמדד חום של 37-39 מעלות צלזיוס אצל מבוגרים ואצל ילדים אף גבוה יותר. בדרך כלל החום נמשך בין יומיים עד חמישה ימים, דבר השונה מחום הנגרם על ידי וירוסים אחרים של מערכת הנשימה שבדרך כלל נמשך כ-24 עד 48 שעות. ישנם מקרים בהם יש שפעת בלי חום.
גם במקרים של שפעת בלי חום המחלה עלולה להתפתח ולהחמיר ולהדביק אנשים נוספים, ולכן חשוב מאד לעקוב ולטפל. - סימפטומים לשפעת כוללים גםתסמינים נשימתיים כגון: שיעול, כאב גרון, נזלת ואף סתום.
- כאב ראש, לעיתים קיצוני.
- כאבי שרירים
- עייפות.
- סימפטומים לשפעת במערכת העיכול: בחילה, הקאה ושלשול עשויים להתלוות לזיהום שפעת, בעיקר אצל ילדים.
- סימני שפעת לרוב משתפרים עד תקופה של כ-5 ימים, אך המחלה עלולה להמשך עד שבוע ויותר. עייפות וחולשה עלולות אף להמשך עד מספר שבועות.
שפעת – גורמים
- גיל –יש השפעה של הגיל על הסיכון לחלות בשפעת. וירוס השפעת נוטה לפגוע יותר בילדים או באנשים מבוגרים – מעל גיל 65.
- נשים בהריון בעלות סיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים של נגיף השפעת, בעיקר בטרימסטר השני והשלישי להריון. שפעת בהריון מסוכנת יותר בהשוואה לשפעת אצל נשים שאינן בהריון בגלל השינויים במערכת החיסונית, הלב והריאות המתרחשים בזמן הריון. שפעת אצל אישה בהריון עלולה גם לגרום לסיבוכים הקשורים ללידה ולתינוק.
- אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה חשופים יותר להידבקות בנגיף השפעת. מערכת חיסונית חלשה יכולה לנבוע עקב תרופות וטיפולים, כמו בסרטן, סטרואידים, איידס וכו'. מערכת חיסונית חלשה עלולה גם להביא לסיכון גבוה יותר לסיבוכים של השפעת.
- אנשים בעלי מחלות כרוניות כמוסוכרת, אי ספיקת לב ואסתמה, חשופים יותר לסיבוכים הנובעים מנגיף השפעת.
- שפעת נפוצה יותר בחורף. הקורגורם להתכווצותכלי הדם ולהאטת מחזור הדם, שתפקידו לשאת רכיבים של מערכות ההגנה, עם זרם הדם, לכל הגוף. כמו כן, מתכווצים מנגנונים הנמצאים בגרון ובאף, המהווים מחסום בפני פולשים, ובכך מאפשרים את כניסתם לגוף. בנוסף, קיצור שעות האור והלחץ האטמוספרי יוצר שינוי בשדות מגנטיים ביקום, ומשפיע לרעה על איזון מערכת העצבים האוטונומית, ובמיוחד על מערכת העצבים הסימפתטית האחראית על מערכות ההגנה בזמן חירום. חוסר האיזון בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית, חושף את הגוף לפגיעהשל תוקפים חיצוניים ולרגישות נפשית.
שפעת בקיץ יכולה להתרחש, אך הרבה פחות נפוצה. - שימוש רב בתרופות, כולל אנטיביוטיקה, יוצר מצב מסוכן המוכר כעמידות החיידקים לאנטיביוטיקה וגורם לתמותה רבה, דבר זה גורם להתחזקות מחוללי המחלות, ביניהם וירוסים, בקטריות, פטריות וכו'.
שפעת – סוגי המחלה
הנגיפים של מחלת השפעת מחולקים לשלושה סוגים: B, A ו-C. על פיהם מוגדרים סוגי שפעת.
נגיפי השפעת מסוג A ו-B אחראים למגפות של מחלות בדרכי הנשימה המתרחשות כמעט מדי חורף, ומביאות לשיעור מוגבר של אשפוז ומוות.
נגיף A נפוץ בבני אדם ובעלי חיים. הנגיף משתנה לעיתים קרובות ואחראי למגיפות השפעת הגדולות. הוא מועבר בדרך כלל על ידי אנשים החולים בו. נגיף זה מתחלק לתת סוגים על פי החלבונים הנמצאים על פני השטח של הווירוס. בין תת הסוגים נמצאים:
- H1N1– בנגיף זה קיימים גם תתי קבוצות. תת קבוצה של נגיף זה גרמה לשפעת החזירים. שפעת החזירים התגלתה לראשונה אצל בני אדם במקסיקו ב-2009 וגרמה למגיפה ברחבי העולם. התסמינים של שפעת החזירים דומים לאלו של שפעת עונתית.
תת קבוצה נוספת של נגיף ה-H1N1 גרם לשפעת הספרדית – מגיפה גדולה בתקופת מלחמת העולם הראשונה. - שפעת העופות – שפעת הפוגעת בעופות ועלולה לעבור לבני אדם.
- נגיף B פוגע רק בבני אדם, וגורם לתגובה פחות קשה מהנגיף מסוג A, אך ישנם מקרים בהם הוא מאד מזיק. נגיף מסוג זה אינו גורם למגיפות ואינו מחולק לתת סוגים.
נגיף C שונה מסוגים A ו-B, בכך שהוא גורם בדרך כלל למחלה קלה מאוד בדרכי הנשימה או ללא סימפטומים כלל ובנוסף לא יגרום למגיפות.
נגיפי השפעת משתנים עם הזמן בעקבות מוטציות – שינוי ברנ"א של הווירוס, ומופיעים זנים חדשים. שינויים אלה מאפשרים לנגיף להתחמק מהגנת מערכת החיסון של המארח (בני אדם או חיות). דבר זה עלול לגרום לכך שהגוף לא יזהה נגיף שיכנס לגוף, ולכן לא יפעל נגד סוגי שפעת מסוימים.
שפעת עונתית – מושג המתייחס לשפעת המופיעה מדי שנה, בעיקר בסתיו ובחורף.
שפעת – סיבוכים
לרוב, ההתאוששות מהשפעת מתרחשת תוך מספר ימים עד שבועיים, אך במקרים מסוימים, בעיקר אצל אנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בשפעת, עלולים להתפתח סיבוכים העשויים להביא אף לסכנת חיים. השפעת גם עלולה להחמיר מצבים בהם קיימות כבר בעיות בריאותיות כרוניות כלשהן, כמו אי ספיקת לב, אסתמה וכו'.
ישנם אנשים בעלי סיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים של שפעת. ביניהם: ילדים קטנים, אנשים מבוגרים (מעל 65), אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות ועוד.
הסיבוכים העלולים לנבוע ממחלת השפעת כוללים:
- דלקת ריאות– זיהום רציני של הריאות. דלקת ריאות עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר אצל ילדים ומבוגרים. זהו הסיבוך הכי נפוץ והכי מסוכן.
- ברונכיטיס
- דלקות בסינוסים
- דלקות אוזניים
שפעת – אבחון
שפעת בדרך כלל מאובחנת על פי הסימפטומים – חום, שיעול וכו'.
לעיתים מתבצעות בדיקות מעבדה לאבחון שפעת. בדיקות אלה נפוצות במקרי מגיפה של נגיף שפעת חדש, ואצל אנשים בעלי סיכון גבוה לפתח את הסיבוכים של השפעת.