פיברומיאלגיה – פיברומיאלגיה הינה מחלה כרונית הפוגעת בעיקר בנשים וגורמת לכאב, לנוקשות ולרגישות של השרירים, הגידים והמפרקים. פיברומיאלגיה מאופיינת על ידי תחושת עייפות גם אחרי מנוחה ושינה, עייפות כרונית, חרדה, דיכאון והפרעות בתפקוד המעי
אופן השימוש
קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.
טי-3 1-כף ב ¾ כוס מים עד 3 פעמים ביום רחוק מארוחה.
הנחיות כלליות:
- אופן ההכנה: מזוג ¾ כוס של המשקה המועדף עליך (מים, מיץ טבעי, חלב, יוגורט, חלב סויה ועוד), הוסף טי-3, ערבב היטב ושתה מיד. יש להתרחק כחצי שעה לפחות מזמן הארוחה. אין לחמם את המוצר.
- אחסן במקום קריר ויבש, ואם אין ברשותך, שמור בקירור.
- עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
- לשמור במקום קריר ואפל.
- המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
פיברומיאלגיה – הגדרת המחלה
פיברומיאלגיה מכונה תסמונת פיברומיאלגיה או בקצרה –FMS, משמעות שם המחלה – כאב בשרירים וברקמות החיבור. בעבר היא נקראה בשם דלקת הרקמה הליפית.
פיברומיאלגיה מתארת מצב שכיח של כאבי שרירים מפושטים ותשישות המופיעים אצל חלק גדל והולך של האוכלוסייה.
כיום מגדירים את סינדרום פיברומיאלגיה כאשר יש מספר תסמינים המתרחשים בעת ובעונה אחת.
לעיתים קרובות הבעיה לא מאובחנת בשל העובדה שהתסמינים שלה יכולים להופיע גם במצבים רפואיים אחרים.
פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית אשר גורמת לכאב, נוקשות ורגישות של שרירים, גידים ומפרקים. כמו כן המחלה מאופיינת גם על ידי תחושת עייפות מיד בהתעוררות ממנוחה ומשינה, עייפות כרונית, חרדה, דיכאון והפרעות בתפקוד המעי.
פיברומיאלגיה היא אחת המחלות הנפוצות ביותר המשפיעות על השרירים, והגורם לה אינו ידוע כרגע. כאב ברקמות אשר לא מלווה בדלקת. לכן, למרות שהכאב עלול להשבית את הגוף, חולי פיברומיאלגיה אינם מפתחים נזק לגוף או עיוות, כמו כן המחלה גם לא גורמת נזק לאיברים פנימיים. במובן זה, פיברומיאלגיה שונה מכל שיגרון אחר (כגון:דלקת מפרקים שגרונית, זאבת מערכתית ו- polymyositis). במחלות אלו, דלקת ברקמה היא הגורם העיקרי לכאב ולנוקשות ורגישות של המפרקים, הגידים והשרירים, וזה יכול להוביל לעיוות המפרק ולנזק לאיברים פנימיים או לשרירים.
פיברומיאלגיה – סימפטומים
- כאב הוא הסימפטום הראשוני של פיברומיאלגיה. הכאב יכול להופיע באזור מסוים או בכל הגוף. יכולים להופיע כאבים מסוגים שונים.
- התקשחות הרקמות, בעיקר אחרי מנוחה או שינה.
- עייפות קשה.
- הפרעות שינה.
- לעיתים חולי פיברומיאלגיה סובלים מתשישות הדומה למצב הנקרא: תסמונת התשישות הכרונית. קיים בלבול לא קטן באבחון תסמונת פיברומיאלגיה, או עייפות כרונית ומחלות אחרות.
- חולי פיברומיאלגיה מדווחים על דיכאון ועל קשיים בריכוז ובביצוע מטלות מנטליות פשוטות. אין שום עדות שבעיות אלו מחמירות עם הזמן.
- חולי פיברומיאלגיה עלולים להרגיש קהות חושים, או עקצוצים בידיים, בזרועות, בכפות רגליים, ברגליים או בפנים.
- פיברומאלגיה מאופיינת לרוב בכאבי שרירים, נוקשות בשרירים ושריפה בשרירים. הגורם איננו ידוע, ולכן אצל הרבה מהמתלוננים הנבדקים, לא מוצאים שום בעיה שאפשר לראות בבדיקות מעבדה, ופותרים אותם בכך ש"זה הכול בראש שלהם". אין דבר יותר נורא לשמוע שכאב ממשי וקיים נמצא "רק בראש שלך". מחלה זו מקושרת גם למחלת העייפות הכרונית, ולפעמים קשה מאוד להפריד ביניהן.
- כאמור, הכאב בפיברומיאלגיה אינו נגרם על ידי דלקת ברקמה. לחולים אלה כנראה רגישות מוגברת וסף כאב נמוך במיוחד. הכאב בדרך כלל מופיע בצוואר, בישבן, בכתפיים, בזרועות, בגב העליון ובחזה. "נקודות רגישות" אזורים נקודתיים בגוף שהם רכים למגע ולאור. נקודות אלו מושפעים ביותר בפיברומיאלגיה נמצאים בדרך כלל סביב מרפקים, כתפיים, ברכיים, ירכיים, גב הראש, ומשני הצדדים של עצם החזה.
- עייפות מתרחשת ב -90% מהחולים. עייפות עשויה להיות קשורה לדפוסי שינה חריגים אצל החולים. בדרך כלל, קיימות כמה רמות של עומקי השינה. לאדם עם רמות שינה עמוקות מצב הערנות והרעננות גבוהים יותר ולא חשוב מספר שעות השינה. לחולי פיברומיאלגיה קיים חוסר ברמות שינה עמוקות, שנקרא "אי – תנועה מהירה של העין" בזמן השינה. כתוצאה מכך, חולי פיברומיאלגיה לעתים קרובות מתעוררים בבוקר עם הרגשת עייפות וחוסר נוחות, למרות שהם כנראה ישנו מספר מספיק של שעות שינה. חלק מהחולים מתעוררים עם כאבי שרירים או תחושה של עייפות שרירים, כאילו הם היו במצב של פעילות פיזית כל הלילה!
- הפרעות נפשיות ו/או רגשיות מתרחשות אצל כמחצית מחולי הפיברומיאלגיה. תסמינים אלה כוללים ריכוז לקוי, שכחה, שינויים במצב הרוח, עצבנות, דיכאון וחרדה. מכיוון שאין אבחנה מוצקה של פיברומיאלגיה ואין בדיקות מעבדה שמאשרות את המחלה, טועים לעיתים ומאבחנים את חולי פיברומיאלגיה כבעלי דיכאון במקום כחולי פיברומיאלגיה.
- תסמינים אחרים של פיברומיאלגיה כולליםמיגרנה וכאבי ראש, חוסר תחושה או עקצוץ של חלקים שונים של הגוף,כאבי בטן הקשורים לתסמונת המעי הרגיז, ושלפוחית השתן עצבנית שגורמת לכאב בזמן הטלת שתן ולתכיפות במתן שתן. תסמונת המעי הרגיז יכולה גם כן לגרום לכאבי בטן והפרעות כרוניות אחרות.
- פיברומיאלגיה פוגעת בעיקר בנשים (מעל 80% מכלל הנפגעים הם נשים) בין הגילאים 35 ו- 55. פחות נפוצה פגיעה בגברים, ילדים וזקנים. זה יכול להתרחש באופן עצמאי או יכול להיות קשור למחלה אחרת, כגון: אדמנתית מערכתית או דלקת מפרקים שגרונית.
לחלק מחולי הפיברומיאלגיה ישנם סימפטומים כה חמורים, שהם אינם מסוגלים לתפקד היטב בעבודה או בחברה. אותם חולים זקוקים ליותר תשומת לב בתוכנית המשלבת פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים, ראומטולוגים, פסיכולוגים, יועצי שיקום ומומחי שינה.
בדרך כלל, עד אשר מאבחנים את הסינדרום חולף זמן רב.
פיברומיאלגיה – גורמים
פיברומיאלגיה פוגעת בעיקר בשרירים וברקמות החיבור. לעיתים קרובות נוטים לקשר בטעות בין פיברומיאלגיה לדלקת פרקים.
לרוע המזל, מאחר ותסמונות מסוימות אינן נתמכות על ידי ממצאים של בדיקות רופאים ומעבדה ונסמכות בעיקר על דיווחי החולה, תלונותיו והרגשותיו, הן נתפסות כלא אמיתיות וכלא חשובות.
בעבר ואף כיום מקשרים בטעות אנשים עם סימנים של פיברומיאלגיה לבעיות נפש, עקב כך שאין ממצאים מוכחים לבעיה פיזית.
פיברומיאלגיה הינה תסמונת של כאבי שרירים מפושטים וכרוניים. פיברומיאלגיה מערבת את השרירים ואת השלד המרכזי והסיבה לה אינה מובנת עדיין.
חוקרים מצאו רמות גבוהות של אותות כימים עצביים, שנקרא חומר P, וגורם להגדלת הנוזל בעמוד השדרה ולרמות סרוטונין נמוכות במוח באופן יחסי בחולים עם פיברומיאלגיה. מחקרים של כאב הראו כי מערכת העצבים המרכזית (המוח) עשויה להיות רגישה מאוד.
פיברומיאלגיה – סיבוכים
הכאבים, חוסר השינה ושאר הסימפטומים המאפיינים את הפיברומיאלגיה עלולים להפריע לתפקוד היומיומי של האדם. כמו כן, התסכול הנובע מההתמודדות עם המחלה עלול לבוא לידי ביטוי על ידי דיכאון וחרדה.
ישנן בעיות בריאותיות הידועות כנפוצות יותר אצל אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה, ביניהן: תסמונת העייפות הכרונית, זאבת, סינדרום המעי הרגיז, דכאון, מגרנות, דלקות מפרקים וכו'.
פיברומיאלגיה – אבחון
אין בדיקות דם או בדיקות רנטגן ספציפית לאבחנה של פיברומיאלגיה. בדיקות אלה נעשות כדי לשלול אפשריות אחרות. לכן, האבחון של פיברומיאלגיה נעשה אך ורק על רקע קליני המבוסס על ההיסטוריה של הרופא ובדיקה גופנית. בחולים עם כאב כרוני בגוף, האבחון של פיברומיאלגיה יכול להתבצע על ידי זיהוי תחומים רגישים (בדרך כלל, אך לא תמיד, לחולים יהיו לפחות 11 מתוך 18 נקודות של הרגישות הקלאסית לפיברומיאלגיה). מצבים רפואיים רבים יכולים לגרום לכאב באזורים שונים של הגוף ומחקים פיברומיאלגיה.
תנאים אלה כוללים:
- רמות הורמון נמוכות – בלוטת התריס(היפותירואידיזם).
- מחלות יותרת התריס – גרימת רמה גבוהה של סידן בדם.
- מחלות שריר שגורמות כאבי שרירים.
- מחלות עצם עם כאב בעצמות – כגון מחלת פאג'ט.
- ערכי סידן גבוהים בדם.
- מחלותזיהומיות כמו צהבת, וירוס אפשטיין בר, איידס.
- סרטן.
למרות שאין בדיקת דם עבור פיברומיאלגיה, בדיקות דם חשובות על מנת לשלול מצבים רפואיים אחרים. לכן, חשוב לבדוק רמות נמוכות של הורמון בלוטת התריס, רמות סידן גבוהות בדם ועוד. פיברומיאלגיה יכולה להתרחש לבד או בשיתוף עם מצבים אחרים כמו שיגרון מערכתי. התנאים לשיגרון מערכתי מתייחסים למחלות שיכולות לגרום לדלקת ונזק לרקמות ולאיברים שונים רבים בגוף. התנאים לשיגרון מערכתי הקשורים עם פיברומיאלגיה כוללים זאבת אדמנתית מערכתית ודלקת פרקים, ובדיקות הדם הנעשות להערכת מחלות אלו כוללות שקיעת דם, אלקטרופורזה חלבון בסרום (SPEP), נוגדנים, וכן גורם שגרונית (RF) . בחולים עם פיברומיאלגיה ללא המחלות המערכתיות שמוזכרות לעיל, שקיעת הדם, SPEP, ANA, RF ובדיקות הדם הן בדרך כלל בערכים נורמליים