לחץ דם גבוה – הוא אחד הגורמים העיקריים לתמותה בעולם המודרני. לחץ דם גבוה גורם לבעיות בריאות כמו מחלות לב. אפשר לסבול מלחץ דם גבוה במשך שנים ללא כל תסמינים.
אופן השימוש
טי-3 1-כף ב ¾ כוס מים עד 3 פעמים ביום רחוק מארוחה.
הנחיות כלליות:
- אופן ההכנה: מזוג ¾ כוס של המשקה המועדף עליך (מים, מיץ טבעי, חלב, יוגורט, חלב סויה ועוד), הוסף טי-3, ערבב היטב ושתה מיד. יש להתרחק כחצי שעה לפחות מזמן הארוחה. אין לחמם את המוצר.
- אחסן במקום קריר ויבש, ואם אין ברשותך, שמור בקירור.
קיירטיב 1-2 כמוסות עד 3 פעמים ביום רחוק מזמני הארוחה.
למידע נוסף ולהדרכה 03-5399000
טיפים למחלת לחץ דם גבוה
החל מגיל 30 בידקו מידי פעם לחץ דם, גם אם אין בעיה תורשתית. לאכול מאוזן זה תמיד נכון, אך במקרה של לחץ דם גבוה זה חשוב במיוחד. הימנעו או צמצמו עישון, קפה ושתיית אלכוהול. הימנעו מארוחות כבדות, מטוגנות, שמנות ועם הרבה מלח. איכלו אגוזים לא קלויים, פירות וירקות חיים. המעיטו במזון מהחי – בשר, חלב ועוד. הרבו בפעילות גופנית מאוזנת בהתאם ליכולת שלכם.
לחץ דם גבוה – הגדרת המחלה
לחץ דם גבוה בלתי מבוקר מעלה את הסיכון לבעיות בריאות רציניות, כולל התקפי לב ושבץ. לחץ דם גבוה בדרך כלל מתפתח במשך שנים רבות, ומשפיע כמעט על כולם. למרבה המזל, לחץ דם גבוה ניתן בקלות לאיתור, וברגע שאתה יודע שיש לך לחץ דם גבוה, אתה יכול לעבוד עם תסמינים ולהישמר.
רוב האנשים הסובלים מלחץ דם גבוה אינם חשים בסימנים או בתסמינים, גם אם לחץ הדם מגיע לרמות גבוהות בצורה מסוכנת.לחץ דם משתנה כל הזמן בהתאם לפעילות, טמפרטורה, דיאטה, מצב רגשי, מצב גופני, ושימוש בתרופות.
ישנם אנשים עם לחץ גבוה אשר בשלב מוקדם חשים בכאב ראש עמום, סחרחורות או דימומים מהאף. אלה סימנים ותסמינים אשר בדרך כלל מתחילים להופיע כאשר לחץ הדם גבוה ומגיע למצב חמור – אפילו מסכן חיים. לחץ דם גבוה נפוץ מאד אצל מבוגרים, אך כיום ניתן למצוא אותו גם אצל צעירים.
לחץ הדם מורכב משני מדדים:
- לחץ דם סיסטולי – הוא הלחץ הנוצר על דפנות העורקים בעקבות פעימות הלב. זהו המספר הגדול המופיע בבדיקות.
- לחץ דם דיאסטולי – הוא הלחץ שקיים בין פעימות הלב, כאשר הלב במנוחה.
הלב דוחף את הדם לכלל הגוף דרך כלי הדם,זהו לחץ דם שלרוב הוא תקין. מהלב מובל הדם דרך האורטה (עורק ראשי), משם מתפצל לעורקים בינוניים, ומהם לעורקיקים זעירים הנמצאים בקצות הגוף. בזמן הזה אנו מודדים לחץ זמן סיסטולי – עד לדחיפת הדם הבאה הדם שב אל הלב דרך הוורידים.
לחץ דם תקין הוא 120/80. המספר 120 מציין לחץ דם סיסטולי והמספר 80 מציין לחץ דם דיאסטולי.
מעל 120/80 קיימת בעיה של לחץ דם גבוה:
- מדדים של 140/90 מרמזים על נטייה ללחץ דם גבוה.
- מדדים של 160/100 הם מצב של לחץ דם בינוני.
- מדדים של 180/110 הם מדדים של לחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה – סימפטומים
הפרעה של יתר לחץ דם מכונה בעולם "הרוצח השקט", כיוון שאצל חלק ניכר מהלוקים בה היא מתפתחת באורח בלתי מורגש, תוך כדי פגיעה באיברים ובמערכות חיוניות בגוף. לעיתים מאבחנים את המחלה רק לאחר שנגרם נזק ממשי.לחץ דם מסכן את חייו של הלוקה בה.
בין הסיבוכים העיקריים אשר נגרמים עקב לחץ דם גבוה:
- פגיעה מתמשכת בכלי דם, בלב, במוח, בכליות ובעיניים.
- לחץ דם גבוה מוביל לחסימה או להיצרות בכלי הדם, וזה מוביל להתפתחות מחלות משניות כמו: קרע בכלי דם, אירועי לב, שטף דם מוחי, הצטברות נוזלים, אי ספיקת כליות, פגיעה ברשתית העין והפרעות ראייה.
- במקרים חמורים עלול יתר לחץ דם להוביל אף למוות.
- לחץ דם גבוה הוא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי, ובישראל בפרט, יתר לחץ דם גובה מדי שנה מיליוני קורבנות עקב סיבוכים גופניים.
כיום, מעריכים כי למעלה משני מיליון איש סובלים מלחץ דם גבוה. חלקם אובחנו כסובלים מלחץ דם גבוה ואחרים סובלים ממנו מבלי לדעת. הסיבות ללחץ דם גבוה לא ברורות לאשורן והן שונות ממטופל אחד למשנהו.
לחץ דם גבוה – גורמים
באופן כללי, יתכנו מספר גורמים אשר מעודדים היווצרות לחץ דם גבוה: נטיית הטיפוס, חוסר איזון הורמונלי, תורשה, בעיות כלי דם, עישון, עליה במשקל, תפקודי כבד לקויים, מתח, צריכה מופרזת של אלכוהול ומזון עתיר שומן, הפרעות שינה, ושימוש בתרופות המובילות ליתר לחץ דם ולדום נשימה בשעת השינה.
מחלה נדירה יותר הינה לחץ דם ריאתי, המתאפיינת בלחץ גבוה של כלי הדם בתוך הריאות, מצב אשר מקשה על הלב לספק דם לריאות. גורמי המחלה לוטים בערפל והיא יכולה להתעורר בשל מיגוון סיבות.
גורמי סיכון למחלת לחץ דם גבוה
ללחץ דם גבוה יש גורמי סיכון רבים, לרבות:
- גיל – הסיכון ללחץ דם גבוה גובר ככול שהגיל עולה. לחץ דם גבוה יותר אצל גברים. נשים נוטות יותר לפתח לחץ דם גבוה לאחר הפסקת הווסת.
- גזע– לחץ דם גבוה נפוץ בעיקר בקרב הגזע השחור, לעיתים קרובות מתפתח בגיל מוקדם יותר מאשר אצל לבנים. סיבוכים חמורים, כגון מקרי שבץ והתקפי לב, גם שכיחים יותר אצל השחורים.
- היסטוריה משפחתית – לחץ דם גבוה נוטה לעבור בתורשה במשפחה.
- עודף משקל או השמנה – ככל שהאדם שוקל יותר, הדם צריך לספק יותר חמצן וחומרים מזינים לרקמות שלו. כאשר נפח הדם שעובר דרך כלי הדם עולה, כך גם הלחץ על דפנות העורקים עולה.
- חוסר פעילות גופנית – אנשים פעילים נוטים להיות בעלי קצב לב גבוה יותר. ככל שקצב הלב נמוך יותר הלב צריך לעבוד בכל הכוח – ואז הלחץ על העורקים גבוה יותר. חוסר פעילות גופנית מגדיל את הסיכון לסבול גם מעודף משקל.
- שימוש בטבק – לא רק עישון או לעיסת טבק גורמים להעלאת לחץ הדם באופן זמני, הכימיקלים של הטבק עלולים גם הם לפגוע בציפוי הפנימי של דפנות העורקים. זה יכול לגרום להיצרות העורקים ולהגברת לחץ הדם בהם. עישון פסיבי עלול גם הוא להעלות את לחץ הדם.
- יותר מדי מלח (נתרן) בתזונה – תזונה עשירה מידי בנתרן יכולה לגרום לגוף לאבד את הנוזלים, דבר אשר מגביר את לחץ הדם.
- דיאטה דלת אשלגן – אם אתם לא מקבלים מספיק אשלגן בתזונה ולא שומרים על רמה מספיקה של אשלגן, נוצר מצב של עודף נתרן בדם.
- מעט מדי ויטמין D בתזונה – לא ברור אם מעט מדי ויטמין D בתזונה יכול להוביל ללחץ דם גבוה. ויטמין D עשוי להשפיע על אנזימים המיוצרים על ידי הכליות המשפיעים על לחץ הדם שלכם.
- שתיית יותר מדי אלכוהול – במשך הזמן, שתייה כבדה עלולה לגרום נזק ללב. לאחר יותר משניים או שלושה משקאות יתכן מצב של עליה זמנית בלחץ הדם שלך, מכיוון שהוא עלול לגרום לגוף לשחרר הורמונים המגבירים את זרימת הדם ואת קצב הלב.
- סטרס – רמות גבוהות של מתח יכולות להוביל לעלייה זמנית אבל דרמטית בלחץ הדם. אם אתה מנסה להירגע על ידי אכילת יתר באמצעות שתיית אלכוהול או טבק, אתה רק עלול להגביר בעיות עם לחץ דם גבוה.
- מצבים כרוניים מסויימים – עלולים להגביר את הסיכון ללחץ דם גבוה, כולל כולסטרול גבוה, סוכרת, מחלת כליות דום נשימה בשינה.
- הריון – לפעמים תורם גם כן ללחץ דם גבוה.
- למרות שלחץ דם גבוה הוא שכיח ביותר בקרב מבוגרים, ילדים עלולים להיות בסיכון גבוה, יותר מדי. עבור חלק מהילדים, לחץ דם גבוה נגרם על ידי בעיות בכליות או בלב. אבל עבור מספר הולך וגדל של ילדים, הרגלי חיים – כמו תזונה לא בריאה וחוסר פעילות גופנית יתרמו ללחץ דם גבוה.
לחץ דם גבוה – סוגי המחלה
ישנם שני סוגים של לחץ דם גבוה:
- יתר לחץ דם ראשוני (הכרחי) – עבור רוב המבוגרים, אין גורם מזהה של לחץ דם גבוה. סוג זה של לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם), נקרא חיוני או יתר לחץ דם ראשוני, לחץ דם זה נוטה להתפתח באופן הדרגתי על פני שנים רבות.
- יתר לחץ דם משני – יש אנשים שיש להם לחץ דם גבוה הנגרם על ידי תנאי בסיסי. סוג זה של לחץ דם גבוה, [יתר לחץ דם] נקרא משני, ונוטה להופיע פתאום ולגרום ללחץ דם גבוה יותר מאשר יתר לחץ דם ראשוני. התנאים להתפתחותו שונים, והם כוללים: בעיות בכליות, גידולים בבלוטת יותרת הכליה, פגמים מסוימים בכלי הדם מולדים, תרופות מסוימות, כמו גלולות למניעת הריון, תרופות נגד הצטננות, חומרים נוגדי גודש, משככי כאבים ועוד כמה תרופות מרשם. סמים לא חוקיים, כגון: קוקאין ואמפטמינים.
לחץ דם גבוה – סיבוכים
לחץ מוגזם על דפנות העורקים שנגרם על ידי לחץ דם גבוה יכול לפגוע בכלי הדם שלך, כמו גם באיברים אחרים בגוף.
לחץ דם גבוה בלתי מבוקר עלול להיות גורם ל:
- התקף לב או שבץ – לחץ דם גבוה יכול לגרום לעיבוי והתקשות של העורקים (טרשת עורקים), אשר יכול להוביל להתקף לב, שבץ מוחי או סיבוכים אחרים.
- מפרצת – לחץ דם מוגבר יכול לגרום לכלי הדם להיחלש ולהגיע למצב של מפרצת. אם המפרצת נקרעת , יכול להיות מצב מסכן חיים.
- אי ספיקת לב – שאיבת דם נגד הלחץ הטבעי יוצרת מצב שבו שריר הלב מתעבה. בסופו של דבר, לשריר מעובה קשה יותר לשאוב מספיק דם כדי לענות לצרכיו של הגוף, מה שעלול להוביל לאי ספיקת לב.
- כלי הדם שנחלשו גורמים לצמצום הכליות – דבר זה יכול למנוע תפקוד תקין של איברים.
- כלי דם מעובים בעיניים, מצומצמים או קרועים – יכולים לגרום לאובדן ראייה.
- תסמונת מטבולית – תסמונת זו היא מיקבץ של הפרעות בחילוף החומרים של הגוף – רמות טריגליצרידים גבוהות, ליפופרוטאין נמוך, צפיפות גבוהה (HDL), או כולסטרול "טוב" ברמה נמוכה, לחץ דם גבוה, רמות אינסולין גבוהות. אם יש לך לחץ דם גבוה, אתה צפוי למצוא גם רכיבים אחרים של תסמונת מטבולית. ככל שיש לך יותר רכיבים, כך גדל הסיכון לפתח סוכרת, מחלות לב או שבץ.
- בעיות עם זיכרון או הבנה – זרימת דם בלתי נשלטת בלחץ גבוה יכולה להשפיע על היכולת לחשוב, לזכור וללמוד. בעיות שליפת מושגים מהזיכרון או הבנה, נפוצות יותר אצל אנשים שיש להם לחץ דם גבוה.
- לחץ הדם עלול להיות מושפע על ידי תנאים שונים, כולל:הפרעות לב וכלי דם, בעיות נוירולוגיות, כליות, הפרעות אורולוגית, רעלת הריון אצל נשים בהריון, גורמים פסיכולוגיים כגון מתח, כעס, פחד ותרופות.
לחץ דם גבוה – אבחון
- בדיקת לחץ דם– בדיקה שבה משתמשים במד לחץ דם, אשר מודד דופק, לחץ דם סיסטולי ולחץ דם דיאסטולי.
- אלקטרוקרדיוגרם (א.ק.ג)– בבדיקה זו ניתן למדוד את הקצב ואת הפעילות החשמלית של הלב ע"י הצמדת אלקטודות לחזה ולגפיים העליונות והתחתונות.
- אקוקרדיוגרם– בדיקה זו מבוצעת באמצעות אולטרסאונד, ומשתמשים בה כדי לקבל תמונה כוללת של פעילות החדרים והשסתומים בלב.
שמות נוספים למחלה: לחץ הדם הדיאסטולי, לחץ הדם הסיסטולי, יתר לחץ דם