ויטיליגו

ויטיליגו – היא מחלת עור הגורמת להופעת כתמים בהירים על פני העור. ויטיליגו אינה מדבקת, ונוצרת כתוצאה מהרס המלנין באותן נקודות שבהן מופיעים הכתמים הבהירים.

אופן השימוש

אופטיב הנחיות שימוש  כלליות:  2-4 כמוסות ליום עם הארוחה.

אוקסיטיב – (תא חמצני-2)

  • עד 1 כף 3 פעמים ביום בחצי כוס מים עם הארוחה.
  • לשמור במקום קריר ואפל.
  • המוצר לא מומלץ לאנשים שעברו השתלה וחולי דיאליזה

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

ויטיליגו – הגדרת המחלה

ויטיליגו היא מחלה שבה מלנוציטים (התאים שמרכיבים את הפיגמנט) נהרסים. כתוצאה מכך, מופיעים כתמים לבנים על העור בחלקים שונים של הגוף. כתמים דומים מופיעים גם על שתי רקמות המרפדות את החלק הפנימי של הפה והאף ובין ועל הרשתית – השכבה הפנימית של גלגל העין. השיער שצומח על אזורים שנפגעו מויטיליגו הופך לפעמים ללבן.
הסיבה לויטיליגו אינה ידועה, אך יש ראיות חזקות כי אנשים עם ויטיליגו שייכים לקבוצה בעלת שלושה גנים שהופכים אותם רגישים יותר.

הדעה המקובלת ביותר היא שויטיליגו היא מחלה אוטואימונית – מחלה שבה המערכת החיסונית של האדם מגיבה נגד איברים של הגוף או רקמות. גוף של אדם החולה בויטיליגו מייצר חלבונים הנקראים ציטוקינים, אשר גורמים למות התאים המייצרים את הפיגמנט.
לכ- 0.5-1% מתוך אוכלוסיית העולם יש ויטיליגו. חלק מהאנשים שיש להם ויטיליגו יפתחו אותו לפני גיל 20, הרוב יפתחו את זה לפני יום הולדת ה- 40 שלהם. ההפרעה משפיעה על שני המינים ועל כל הגזעים באותה מידה, אך היא בולטת יותר אצל אנשים עם עור כהה.

ויטיליגו שכיח יותר בקרב אנשים עם מחלות אוטואימוניות מסוימות, לרבות בלוטת התריס, אי ספיקה של בלוטת יותרת הכליה שאינה מייצרת מספיק הורמון הנקרא סטרואידים, אלופציה אראטה (כתמי התקרחות) ואנמיהברמה הנמוכה של כדוריות דם אדומות עקב כשל של הגוף לספוג ויטמין B-12.
מדענים אינם יודעים את הסיבה לקשר בין ויטיליגו למחלות אוטואימוניות. עם זאת, לרוב האנשים עם ויטיליגו אין מחלות אוטואימוניות אחרות.

ויטיליגו עשוי גם להיות תורשתי. רק 5-7 אחוזים מהילדים יקבל ויטיליגו גם אם להורה יש את זה. כאשר לרוב האנשים עם ויטיליגו אין היסטוריה משפחתית של ההפרעה.

ויטיליגו – סימפטומים

ויטיליגו הינה מחלת עור נרכשת הגורמת להופעתם של כתמים בהירים על פני העור. ויטיליגו אינה מדבקת והשפעותיה הן בעיקר אסתטיות.
הכתמים הבהירים נובעים מהרס של התאים האחראים על הכהיית העור, המכונים מלנוציטים. המלנוציטים יוצרים את הפיגמנט מלנין הנמצא בהם בכמויות גדולות ומכאן מקבל העור את צבעו. פגיעה במלנין תגרום לבהרות על העור אשר יופיעו ככתמים, החל מגודל קטן ועד לכיסוי שטח גדול ,עד ל- %80 משטח העור.

צורת התנהגות של ויטיליגו שונה מחולה לחולה ולא ניתן לצפות את קצב ההתקדמות מראש. חלק מהאנשים מפתחים ויטיליגו בדרך כלל באזורים החשופים לשמש, כולל ידיים, רגליים, זרועות, פנים ושפתיים. אזורים נפוצים אחרים עבור כתמים לבנים שיופיעו הם בתי השחי, המפשעה, סביב הפה, העיניים, הנחיריים, הטבור, אברי המין ופי הטבעת.

בנוסף לכתמים הלבנים על העור, לאנשים עם ויטיליגו בשלב מוקדם שיער הקרקפת, הריסים, הגבות והזקן מאפירים. אנשים עם עור כהה עשויים להבחין בשינוי של הצבע בתוך הפה.
התפשטות הכתמים אצל חלק מהאנשים היא בצורה מהירה בכל חלקי הגוף בעוד שאצל חלק מהאנשים יופיע הויטיליגו בנקודות מסוימות ולא יתפשט, או יתפשט לאט במשך שנים. תקופת מתח פיזי או רגשי עלולה לשנות את מהירות ההתפשטות.

ויטיליגו – גורמים

  • קיים קשר בין ויטיליגו למחלות כרוניותכסוכרת ותת פעילות או עודף פעילות בלוטת התריס.
  • קיימת השערה שויטיליגו הוא מחלה אוטואימונית (בעקבות נוכחות נוגדנים כנגד תאים מלנוציטים).
  • ויטיליגו אינה נחשבת מחלה גנטית, אולם כן רואים היסטוריה משפחתית.
  • הרס תאים מלנוציטים בעקבות חילוף חומרים לקוי.
  • חסרים תזונתיים.

ויטיליגו – סוגים

נהוג לחלק את סוגי הויטיליגו על פי המיקום:

  • ויטליגו ממוקם– כאשר הנגעים ממוקמים באזור מוגדר .
  • ויטיליגו מפושט– כאשר יש נגעים באזורי עור רבים.
  • ויטיליגו במיקום כולל – פוגע ב-80% משטח הגוף.

ויטיליגו – אבחון

האבחנה של ויטיליגו תתבסס על בדיקה גופניתהיסטוריה רפואיתבדיקות מעבדה.
הכתמים הלבנים יאובחנו כאמור באזורים החשופים לשמש, כולל ידיים ורגליים, פריחה, כוויות שמש או טראומה בעור באזור הנגוע.

התשאול הרפואי יכלול את גיל המטופל (לפני גיל 35), היסטוריה משפחתית, מחלות אוטואימוניות במשפחה, שיער מאפיר בחודשים האחרונים.
ניתן למצוא שתי צורות של סיווג לויטילגו בספרות הרפואית האחת מכונה ע"ש קוגה והשניה ע"ש נולדלונד.

נסקור בקצרה את שתי צורות הסיווג הללו:

קוגה:

לשיטתו ניתן לסווג 2 צורות תחלואה:

  1. סוג A השכיח יותר– קשור לעיתים בתופעות אוטואימוניות כגון מחלות של בלוטת התריס, סוכרת נעורים אנמיה עקב הפרעה בספיגת ויטמין B-12 היא אנמיה פרניציוזהר (הופעת נגעים על פני אזורי הצטלקות).
  2. הסוג הנדיר יותר– האזורים הנגועים הם קטנים יותר וקשורים לאזור עור ספציפי. לרוב, המהלך הוא של התפתחות מהירה של הנגעים בתחילת התחלואה ויציבות לאחר מכן.

נולדולנד:

לשיטתו ניתן לחלק את צורות הויטיליגו ל-3:

  1. ויטיליגו ממוקם– נגע אחד או יותר באזור עור תחום מוגדר וללא התפשטות כללית.
  2. ויטילגו מפושט– נגעים באזורי עור רבים. סוג זה מחולק לתת-סוגים, למשל כזה הפוגע בפנים, ובקצות הידיים ובמקומות אחרים.
  3. ויטיליגו כולל– הוא זה הפוגע ב-80 אחוז או יותר משטח הגוף.

קטגוריות מחלות