חרדת מבחנים – מהי וכיצד ניתן להתמודד עמה, לפי נטיית טיפוס האדם
מבחנים עלולים לגרום לאנשים רבים לחוות מצב רגשי בלתי יציב ומתח רב. המתח בא לידי ביטוי במישור הפיזי, המנטלי והרגשי.
המתחים גורמים לשיבושים הורמונליים, לסטרס חמצוני, לחוסר איזון במערכת העצבים, לחץ על השרירים, האטת זרימת הדם, אספקה לקויה של דם, חמצן ותזונה לאזורים רבים בגוף.
הסטרס החמצוני – תופעה הנגרמת בגלל חוסר יכולתם של התאים לייצר אנרגיה חיונית לתפקוד תקין. במצב זה נוצרים רכיבים מסוכנים, בניהם רדיקלים חופשיים, הגורמים לנזקים קשים בתוך התאים והרס רקמות ואברים.
כל אלה מפרים את האיזון הכולל של האדם – האיזון הפיזי, המנטלי והאנרגטי וגורמים לסטרס חמצוני, המוביל לתהליכים לא מאוזנים רבים ולמחלות. תוצאות המתח לא נצפות רק בזמן המתח עצמו, אלא גם לאחריו. תהליכים רבים מתקיימים גם לאחר שגורם המתח נעלם ולעיתים שנים לאחר מכן.
בזמן המתח אנו מרגישים עומס במיוחד באזור שרירי הגב העליון והתחתון וכאבים בצוואר – התכווצות השרירים הבלתי מאוזנת, לוחצת על סיבי עצבים רבים ועל כלי הדם המובילים דם מהלב לכיוון הראש והגוף. הלחץ על כלי הדם יוצר מצב של חוסר זרימה תקינה לשרירים ולמח, וזה מביא למצב של חמצון לא תקין של הדם והתאים.
המתח מוביל לעייפות פיזית ללאות מנטלית, לבלבול ולזיכרון ירוד, מה שמפריע לנו להתמודד עם המבחן או התחרות, דבר המוכר לאנשים רבים. זכרו ניתן למנוע את כל הסיבוכים האלה.
בתחרות נגינה בין לאומית בנבל שהתקיימה לאחרונה, גבר המתח עד כדי כך שהנגנית חשה שהידיים שלה מפסיקות לנגן ומשתתקות. הנגנית הפסיקה את הנגינה מפאת חוסר יכולת להמשיך. כל זה קרה כי המתח גרם בסופו של דבר לחוסר אספקת דם תקין למח ולשאר אברי הגוף, ולכן לא יכלה להמשיך לנגן הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית ומנטלית. על פי שיטת טבעוני ניתן למנוע תופעה זאת במאמץ קטן יחסית.
מה קורה כאשר אדם נמצא בלחץ?
בזמן לחץ המערכות האנזימטיות, ההורמונליות והעצבים נכנסות למשטר חירום ודואגות להזנת איברים חיוניים לזמן חירום בלבד כגון המח, הלב, הנשימה, הכבד ועוד, ולכן נמנעת אספקת סדירה של רכיבים חיוניים כחמצן ועוד לאיברים כמו העור, השרירים, מערכת העיכול וכו'. הנשימה הופכת לשטחית ולכן אספקת החמצן הכללית יורדת.
מצב זה גורם להיווצרות נזקי מתח לטווח קצר, בינוני וארוך.
השפעת החרדה על פי נטיית טיפוס של האדם
לכל אדם נטיית טיפוס המאפיינת אותו. התנהגות האדם בעת החשיפה למתח בזמן מבחנים או תחרות תושפע מנטיית הטיפוס שלו.
כיצד משפיע המתח על נטיית הטיפוס הנקראת "רגיש" (man-cu):
אדם או ילד בעלי נטייה זו, מושפעים מאד מלחץ, אך לא תמיד נראה את השפעת הלחץ באופן ישיר אלא רק באופן עקיף.
לבעלי נטיית טיפוס זו יש ניסיון לשלוט במצב ולא להראות לסביבה מה באמת קורה להם. לאורך זמן נראה זאת בעקיפין במראה החיצוני, במנח השרירים ועוד.
כיצד ישפיע המתח על אדם בעל נטיית הטיפוס הנקראת "אימפולסיבי" (man-co):
אדם או ילד בעלי נטייה זו, מגיבים באופן ישיר ומיידי ללחץ ואז נראה פרץ של בכי מיידי או צחוק מהול בבכי, פחד וחרדה מוגזמים ובכלל תגובות קיצוניות יחסית לגורם הלחץ. הדיבור הופך למהיר יותר, קצב הלב עולה, לחץ ותעוקה בחזה, קושי בהרדמות ובשינה, כאבי ראש ועוד.
כיצד משפיע המתח על אדם בעל נטיית הטיפוס הנקראת "לא אנרגטי" (coa):
אדם או ילד בעלי נטייה זו, מתקשים לקבל דברים ולהתמודד מכל הבחינות הפיזיות, המנטליות, האנרגטיות והנפשיות. הם מפתחים עייפות ולעיתים עייפות כרונית, חוסר תפקוד, מחלות זיהומיות וחום, שקיעה מהירה לדיכאון, התבודדות ועוד.
כיצד משפיע המתח על אדם בעל נטיית הטיפוס הנקראת "חוסר איזון הורמונלי" (cu-z):
אדם או ילד בעלי נטייה זו, מגיבים בשינויים במצבי רוח באופן קיצוני, שינויים הורמונליים, עייפות, ירידה בחשק הכללי ובעיקר החשק המיני, עליה במשקל, שיבושים במחזור אצל נשים ונערות ועוד.
כיצד משפיע המתח על אדם בעל נטיית הטיפוס הנקראת "חוסר סבילות לאינסולין וסוכרים" (Znc):
אדם או ילד בעלי נטייה זו, מגיבים בעליות ובירידות במצב הרוח, אכילה כפייתית או איבוד תיאבון, עליה במשקל או ירידה במשקל.
יש לציין שיש נטיות טיפוס שהן שילובים בין האלמנטים האלה שהזכרנו כאן.
לאחר הזיהוי אנו נתאים כלים הנקראים אוליגוטיב בהתאם לנטיית הטיפוס של האדם.
מתן האוליגוטיב יאזן את התפקודים, ימנע את המתח ואת תופעות הלוואי שלהם וישפר את הריכוז והזיכרון.
כיצד ניתן לראות או להרגיש עלינו את נזקי הלחץ?
- השרירים – באזורים מסוימים השרירים יהיו מכווצים ובאזורים אחרים רפויים. זה יגרום ליציבה לא נכונה ולעיוות המראה הכללי, כמו הרמת כתפיים שמשוות לצוואר מראה קצר, כתף אחת עולה, כתף שנייה שמוטה, קימור בגב התחתון הגורם לבטן להיראות כמו כרס.
- עייפות ניכרת.
- חוסר שינה או שינה מרובה.
- קושי לקום בבוקר.
- שינויים בתאבון.
- חוסר רצון לחזור לשגרה.
- מתח ועייפות המצטברים בצוואר, בשכמות ובטרפזים מובילים לכך שהשרירים באזורים אלה נשחקים, מתאבנים, נחלשים ונתפסים, כל אלה גורמים לזרימה מועטה של דם לראש. כתוצאה מכך מגיעים למצב של כאבי ראש.
- עצבנות, כעסים ופחד לא פרופורציונלי.
- הסטרס משפיע גם על המראה החיצוני: הסימנים הראשונים של המתח בו אנו שרויים בעולם המודרני מופיעים על גבי העור שלנו, בשיער ובציפורניים. אצל ילדים ומבוגרים מופנמים אשר נתונים ללחץ ולא מבטאים אותו, ניתן לאבחן את השפעות הלחץ ולזהות גם על פי מצב העור, השיער והציפורניים.
- העיניים – חסרות ברק, משדרות מצוקה ומכווצות, מופיעים קמטיםמסביב לעיניים, או נפיחות מתחת לעיניים ולעיתים אדמומיות.
על מנת לווסת את הלחץ ולמנוע את נזקיו מומלץ:
- ראשית, חשוב לאבחן שהאדם נתון לתגובות הקשורות לנזקי המתח כי לרוב מבוגרים ובעיקר ילדים לא מודעים לכך שקיימת בעיה.
- שנית, מומלץ לאבחן את נטיית הטיפוס כי היא מספקת נתונים רבים על האדם/ילד, כך שנוכל לספק לו את הכלים אשר יובילו ליציאה מהירה מנזקי המתח, עם מינימום נזקים.
- במקרים של לחץ וחרדה ממבחניםאו תחרות, אנו מתאימים את האוליגוטיב LIT ותוסף התזונה הטבעיסטביליום אשר מאזנים ביעילות מירבית את תפקודי מערכות העצבים, משפרים את התפקודים הנפשיים המנטליים והקוגניטיביים ומונעים את הלחץ ונזקיו ממבחנים או מתחרות. התוצאות הן רוגע, ריכוז וזיכרון משופרים.
- לעיתים קרובות חוסר האיזון רגשי נובע מחוסר איזון הורמונלי ולכן יש לאזנו. ניתן לאזן את המתח על ידי תוסף תזונה טבעי בשם ביוטיב.
להלן שלוש דוגמאות לנזקי הלחץ בהתייחסות לנטיית הטיפוס:
- כיצד להתייחס לבעל נטיית טיפוס "הרגיש" :
- לדובב אותו ולנסות להקשיב יותר מאשר להביע דעה.
- לאזן את נטיית הטיפוס בעזרת זרז (אוליגוטיב) man-cuכדי לאזן את הנטייה.
- תזונה – לאכול מזון לא כבד בתקופה לחוצה זו, כי הרגישות גדולה יותר בעיכול בתקופות לחץ. רצוי לאכול ירקות, פירות דגנים, קטניות, ולהימנע ממאכלים כבדים מדי כמו חמין וכו'.
- לשחק במשחקי חשיבה, תשבצים ועוד.
- פעילות גופנית – מומלצת פעילות מתונה כמו יוגה, הליכה בטבע, תרגילי נשימה ועוד.
- כיצד להתייחס לבעל נטיית טיפוס "האימפולסיבי":
- להקשיב לכל תחושותיו ולהרגיע אותו דוגמאות ושמשלים.
- לאזן את נטיית הטיפוס בעזרת זרז (אוליגוטיב) man-coכדי לאזן את הנטייה.
- תזונה – לאכול אגוזים, שמן זית, ירקות, פירות, נבטים, עוף ועוד.
- לשחק במשחקי תנועה.
- פעילות גופנית – קפיצה על חבל, משחקי כדור ועוד.
- כיצד להתייחס לבעל נטיית טיפוס "חסר אנרגיה" :
- לשוחח עימו על המצב למרות רצונו להתבודד.
- לאזן את נטיית הטיפוס בעזרת זרז (אוליגוטיב) coaכדי לאזן את הנטייה.
- תזונה – לאכול בצל, שום, קינמון, זנגוויל, דגנים, קטניות וירקות .
- לשחק במשחקי חשיבה, מונופול ואסטרטגיה.
- פעילות גופנית – מתונה כמו טאי צ'י, פילטיס, תרגילי נשימה ועוד .
המלצות כלליות:
סגלו הרגלי תזונה ועיכול תקינים, שכן תזונה מאוזנת היא בעלת חשיבות בנזקי הלחץ.
חשוב מאוד לבצע פעילות גופנית כחלק משגרת החיים. פעילות אירובית (הליכה, ריצה קלה, שחייה, רכיבה על אופניים) לפחות ארבע פעמים בשבוע, למשך חצי שעה עד שעה, בהתאם ליכולת האישית.
יש לבצע בבוקר ובערב תרגילי מתיחות והרפיה, כדי להרפות את השרירים ולהרגיע את הנפש.
עוד עצה חשובה היא לנשום עמוק. כן, פשוט לשים לב לנשימות שלנו. איך נושמים נכון? מכניסים אויר דרך האף ומוצאים אוויר דרך הפה.
מומלץ לישון לפחות שמונה שעות ביממה.
מומלץ להירגע בעזרת אוליגוטיב (זרז לאיזון) LIT ותוסף תזונה חשוב הנקרא סטביליום המשפר את התקשורת בתוך מערכת העצבים (בתוך האקסון שהוא סיב עצב מיקרוסקופי המעביר מידע מגוף העצב אחד למשנהו). איזון התקשורת מונע את נזקי הלחץ ומסייע לחזור לתפקוד מנטלי ורגשי מאוזן.