אזובית  /  מיורנה

אזובית, או בשמו המדעי  Origanumכולל בתוכו כ-20 מינים ממשפחת השפתניים. זהו שיח בר רב שנתי שמקורו באגן הים התיכון. ריחו מורגש כאשר ממוללים את העלים ביד. בארץ הוא מצוי בדרום מדבר יהודה והר הנגב.

משתייכים אליו צמחי התבלין החשובים הבאים: אורגנו אזובית פשוטה  O.vulgare, אזוב תרבותי מיורן O.majorana – נקרא בעבר Majorana hortensis , אזוב מצוי O.syriacum – נקרא בעבר Majorana syriaca. נקרא גם לעתים קרובות “זעתר“. את העלים מייבשים בטמפרטורה נמוכה לשם שמירת הארומה והצבע הירוק ומשתמשים בהם לתיבול פיצה, פסטה, בשר, רטבים על בסיס עגבניות ועוד.

אזובית – צמח למאכל: 
את האזובית ניתן לאכול כעלים חיים או מיובשים, האזובית משמשת כתבלין ארומטי במטבחים אירופאים, בנוסף ניתן להפיק מהאזובית שמן לתיבול סלטים, רטבים ובשר.

אזובית – צמח  מרפא: 
ברפואה העממית האזובית נחשבת לצמח בעל תכונות מרפא. משתמשים בה כדי לעורר תיאבון, לשיפור פעילות עיכול גזים וכאבי בטן. לאזובית שם של מרגיעה ועוזרת בנדודי שינה, בדלקות בדרכי השתן, מעצימה את מערכת החיסון ועוזרת בבעיות ליחה ודרכי נשימה. יש שאומרים כי היא מעשירה את הרכב החלב של מניקות ועוד.