טיקים

טיקים – הם התכווצויות שריר לא רצוניות ובלתי נשלטות שקשה מאוד להסתיר אותן, והם גורמים להרגשת אי נוחות בחברה. טיקים מתחלקים לטיקים מוטוריים – תנועות לא רצוניות, וטיקים קוליים – הקשורים בהשמעת קולות.

אופן השימוש

ביוטיב –  2-6 כמוסות ליום עם הארוחה, בהתאם לגיל ולמצב

או

נייטיב 1 כמוסה, 3 פעמים ביום עם/בלי ארוחה.

למידע נוסף ולהדרכה  03-5399000

טיקים – הגדרת המחלה

טיקים מוגדרים כהתכווצות שריר חוזרת ומהירה, שיוצרת תנועה או קול בלתי רצוניים הנוטים לבוא בהתקפים, שביניהם פסקי זמן קצרים.חלק מהאנשים הסובלים מהפרעות טיק יכולים לדכא את הטיקים לדקות או למספר שעות, אך אחרים, במיוחד ילדים, אינם מודעים להופעת הטיק או חווים אותו כבלתי נשלט. הפרעת הטיק הנפוצה ביותר היא תסמונת טורט, הכוללת טיקים מוטוריים וקוליים המלווים פעמים רבות בבעיות רגשיות שונות.

טיקים במקומות אופייניים: בעיניים, בעפעפיים, בגבות, בכתפיים, בידיים, ברגליים בראש ועוד.

לעיתים קרובות מופעלת קבוצת שרירים באופן לא רצוני. התנועות הן קצרות ונישנות, מהירות, ומופיעות ללא התראה מראש, ללא משמעות תפקודית, ובדרך כלל סטריאוטיפיות.בדרך כלל מעורבת קבוצת שרירים אחת בלבד, ב-10% מן החולים מעורבות שתי קבוצות שרירים.התופעה הקלה ביותר של טיקים בקבוצת שרירים אחת עוברת בדרך כלל בתוך מספר שבועות. התופעה הנרחבת שבה מעורבות מספר קבוצות שרירים, ממושכת יותר ושכיחה פחות, אך עלולה להימשך אף שנים מספר.הטיקים הפשוטים, שכוללים מצמוץ ומשיכת איברים, לעיתים רחוקות נעלמים עם הזמן. אחרים מתקבעים וללא טיפול נשארים ואפילו מחריפים.הסיבה השכיחה ביותר לטיקים היא הפרעה סוציו-פסיכולוגית, ולא הפרעה נירולוגית או אורגנית כלשהי. לעיתים קרובות יש עלייה בתדירות התנועות, בעיקר במצבי לחץ נפשי קיצוני או קושי זמני להסתגל למצבים משתנים.ילדים ובני נוער הם הנפגעים העיקריים ובאחוזים גבוהים. טיקים מופיעים אצל ילדים ונוער בשכיחות של 1 לכל עשרים ילדים.התופעה היא משפחתית ומתחילה לפני גיל 21. השכיחות אצל בנים גבוהה מזו הקיימת אצל בנות ביחס של 1:4.הסיבה לתופעה איננה ברורה, אך אם הופעתה, בגילאי 10-5, ניתן לומר כי היא תימשך כל החיים.ב-50% מן המקרים, טיקים עלולים להופיע אצל חולים בכפייתיות יתר או באוטיזם, אצל ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז.כמו וכן הם עלולים להופיע אצל בני נוער הנמצאים במשבר גיל ההתבגרות.

במקרים של תסמונת טורט יש לפנות לרופא לשם קבלת ייעוץ וטיפול קבוע בתרופות.

הטיפולים הקיימים היום ברפואה הקונבנציונלית
ישנו ניסיון לשתק את התנועה על ידי כפייה חיצונית בעזרת תרופות הקשורות בקולטני הורמון הדופמין, או שיתוק העצב באופן מקומי על ידי הזרקת רעלן בשם בוטוקס הפועל רק לכמה שבועות עד 3 חודשים, כך שיש צורך להזריק כל חיי המטופל. דרך נוספת לטיפול במקרים קשים הוא ניתוח השתלת קוצב במוח שלא פותר את כל הבעיה.

טיקים – סימפטומים

  • כיווץ של עפעפיים
  • כיווץ שרירים בזווית הפה
  • כיווץ שרירי כתף או יד

טיקים – גורמים

לאחרונה הועלתה השערה, כי הבעיה עלולה להתחיל עקב חוסר איזון של מערכות ההגנה ואז מערכת העצבים המרכזית נתקפת ובין היתר גורמת להופעת טיקים.

הגורמים לטיקים מוטוריים וקוליים:

  • חוסר איזון נוירולוגי הנגרם עקב פעולה משובשת של אחד מקולטני הורמון הדופמין. ההורמון מופרש במוח ואחראי על ויסות מערכת העצבים המרכזית, הקשורה לוויסות התנועה, וגורם לבעיות בלתי רצוניות אלו.
  • חוסר איזון הורמונלי.
  • חוסר איזון עצבי וחוסר איזון נטיית הטיפוס.

מה מעודד את התפרצותם של הטיקים?
לחץ נפשי ממושך, דיכאון וחרדה, תאונה, חבלה, נטילת תרופות, פגיעה מוחית, ניתוחים, תרופות כמו נוגדי דיכאון, ריטלין ועוד.

אין ספק שהאדם או הילד הסובל מטיקים, נלחץ מכל טיק, וכך יש מעגל סגור שמזין את עצמו. כל טיק יוצר תסכול ולחץ, וכל לחץ יוצר טיקים. למעשה הטיקים הם דחף פנימי לא נשלט כמו שיעול או גירודבלתי נשלט. בשנים האחרונות אנו רואים עליה מתמדת של טיקים בילדים ובני נוער.

טיקים – סוגי המחלה

  • טיקים תנועתייםנחלקים לטיקים פשוטים המופיעים בקבוצת שריר דומה (למשל קריצת עין וטלטול הראש), ולטיקים מורכבים אשר נראים יותר טקסיים כגון הבעות פנים וקפיצות.
  • טיקים קולייםנחלקים לטיקים פשוטים הכוללים כחכוכי גרון וצלילים גרוניים, ולטיקים מורכבים הכוללים הברות יחידות, מילים ומשפטים שלמים. במקרים קיצוניים, הטיקים יכולים להיות בעלי אופי מגונה, או של פגיעה עצמית.

לעיתים מתלווים לטיקים התנועתיים גם טיקים ווקליים, תופעה זו נקראת תסמונת טורט. הקולות הם סתמיים, לפעמים לחישות, או קולות בלתי מוסברים, ומופיעים ללא גירוי מוקדם.

יש להבדיל בין טיקים זמניים לטיקים כרוניים:

  • טיקים זמנייםמופיעים בצורת הרגל ומתבטאים בעיוותים שריריים עצבניים. טיקים אלו די שכיחים בקרב ילדי בית-הספר, הם נעלמים באופן ספונטני ויכולים לחזור תחת לחץ. הטיפול המומלץ במקרים אלו הוא חיזוק נפשי.
  • טיקים כרונייםנמשכים בדרך כלל בין 4 ל-6 שנים. הפרעות טיקים הן קבוצה של הפרעות נוירופסיכיאטריות שבדרך כלל מתחילות בילדות או בגיל ההתבגרות ויכולות להישאר באופן קבוע או להעלם במשך הזמן.

טיקים – אבחון

האבחון לטיקים נעשה בדרך כלל על בסיס קליני בלבד, בהסתכלות ישירה ותשאול של המטופל לגבי התופעה והתופעות הנילוות לה

קטגוריות מחלות